• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Polańczyk Oberża Zakapior

16:47, 05.10.2015
Polańczyk Oberża Zakapior <b>Polańczyk Oberża Zakapior</b> <br />38-610 Polańczyk, ul. Zdrojowa 37, <br />czynna codziennie 11.00–22.00 lub do ostatniego klienta, <br />+48 661 075 340, <br />adam.adam@onet.eu, www.zakapior.com

Polańczyk Oberża Zakapior
38-610 Polańczyk, ul. Zdrojowa 37,
czynna codziennie 11.00–22.00 lub do ostatniego klienta,
+48 661 075 340,
adam.adam@onet.eu, www.zakapior.com

fot. arch.
fot. arch.

Podziel się:   Więcej
fot. arch.
Oberża to niezwykłe miejsce na mapie kulinarnej regionu, można tu zjeść dania wywodzące się z tradycji kulinarnej Bojków i Łemków, dawnych mieszkańców tych ziem. Spora część z tych nazw brzmi w naszych uszach egzotycznie: klusz łemkowski (kluski z sosem pieczarkowo-koperkowym), klusz bojkowski (kluski z maślanką), werenyky hryczane (pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim), nupis kapuściany (pierogi z kapustą kiszoną, grzybami i melisą). Równie ciekawie brzmiące, jak i smaczne, są zupy np. kaszełynik łemkowski (z kapusty kiszonej z chrzanem i śliwkami), kaszełynik z Maniowa (ze świeżej kapusty, pszenicy i grzybów), żur jakowy w Wetlinie warzyli (z wiejskim twarogiem w chlebku) czy oryginalna zupa-dupa (z borowikami i śliwkami). Nawet barszcz z uszkami smakuje tutaj inaczej. Klasyczne dania drugie to np. fuczki, baranina z porami i hołyszkami ciśniańskimi (gulasz z hołyszkami), bohar barani (pieczeń barania z fasolą), jagnięcina w liściach chrzanu, moskołok (schab duszony w sosie własnym z bobem) czy joszka z Berechów (gulasz z wołowiną i kluskami). Po zjedzeniu placków ze śmietaną, czy pieczonego golonka, nikt nie wstanie głodny od stołu. Na wielbicieli ryb czekają różne wersje pstrąga: wędzony, smażony i duszony oraz pstrąg hrabiego Fredro, czyli zapiekany w śmietanie (czas przygotowania 45 min.).