• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Holandia wybija kury. Niemcy wycofują zatrute jajka ze sklepów

16:56, 07.08.2017
Holandia wybija kury. Niemcy wycofują zatrute jajka ze sklepów

Holandia wybija kury. Niemcy wycofują zatrute jajka ze sklepów
Holandia wybija kury. Niemcy wycofują zatrute jajka ze sklepów

Podziel się:   Więcej
W związku z wykryciem skażenia jajek w Niemczech, Holandii, Belgii i Francji owadobójczym środkiem przeciwko wszom i pchłom, zawierającym trujący fipronil, w Holandii wybija się ponad milion sztuk kur – doniósł w niedzielę belgijski nadawca RTBF. W Niemczech i Holandii wycofano ze sklepów miliony sztuk jajek. W piątek sieć dyskontów Aldi poinformowała o wycofaniu ich z ponad 4 tys. niemieckich sklepów.Fipronil znaleziono w jajkach z jednej z belgijskich ferm już na początku czerwca. Władze rozpoczęły badanie ewentualnego skażenia jeszcze zanim miliony jaj z Holandii i Belgii wycofano ze sklepów – podała Kathy Brison z belgijskiej agencji ds. bezpieczeństwa żywności. Według niej już w czerwcu rozpoczęto badania i zaalarmowano belgijską prokuraturę. W Holandii wybito drób w ponad 10 hodowlach. W Belgii również zastosowano prewencyjny ubój – podał w niedziele belgijski nadawca VRT. Jaja dostępne na polskim rynku są bezpieczne i zdatne do spożycia – podkreśla Główny Inspektorat Weterynarii. Dodaje, że w kraju nie są dostępne jaja skażone owadobójczym fipronilem. W ubiegłym tygodniu stwierdzono je w dużych ilościach w krajach Beneluksu, Francji czy Niemczech. Według holenderskiej firmy specjalizującej się w dezynfekcji i kontroli gryzoni, wybito 300-350 tys. sztuk drobiu, a w kolejce czeka jeszcze 30 ferm, więc łącznie ubój obejmie milion sztuk. Jak podaje holenderski urząd statystyczny, w kraju w 2016 roku było 46 milionów kur niosek. Zdaniem Danny'iego Couliera, stojącego na czele flamandzkiego stowarzyszenia hodowców drobiu i królików, takiej decyzji nie można podjąć bez aprobaty ze strony agencji ds. bezpieczeństwa żywności AFSCA. Jak poinformował w niedzielę federalny minister rolnictwa Denis Ducarme, AFSCA zidentyfikowała 57 przedsiębiorstw drobiarskich w Belgii związanych ze skażeniem jajek fipronilem. Minister poprosił o raport na temat działań podjętych przez agencję od wykrycia pierwszych śladów fipronilu w jajkach. Sprawą skażenia ma zająć się we wtorek komisja ds. rolnictwa i gospodarki. Niemieckie władze są bardzo niezadowolone z ewidentnego opóźnienia przez sąsiednie kraje informacji o skażeniu jajek fipronilem – pisze agencja Reutera. Niemiecki minister rolnictwa Christian Schmidt planuje na poniedziałek rozmowę w tej sprawie ze swoim belgijskim odpowiednikiem. Brison powiedziała, że belgijskie władze uznały zgłoszenie z początku czerwca za odizolowany przypadek i nie zdawały sobie sprawy ze skali problemu aż do końca lipca. Światowa Organizacja Zdrowia uważa fipronil za umiarkowanie toksyczny i podaje, że jego bardzo duże ilości mogą powodować uszkodzenie nerek, wątroby i gruczołów limfatycznych. W Belgii, jak podała agencja AP, nie wycofuje się jajek z supermarketów, ponieważ ilości wykrytego fipronilu są poniżej ustawowej normy. Zablokowano natomiast szereg ferm, które będą mogły ponownie dostarczać jajka, kiedy wykażą, że nie ma w nich fipronilu. Rzeczniczka Komisji Europejskiej podała w piątek, że sprawę skażenia badają prokuratury Belgii i Holandii. Według niej prokurator belgijski rozpoczął dochodzenie przeciwko krajowemu dostawcy usług dla firm drobiarskich, który jest podejrzany o dodawanie fipronilu do swoich produktów.

zobacz również

    brak informacji