• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

„Okrasa łamie przepisy” – „Gęś z jabłkami inaczej” – premiera

12:38, 19.11.2013
„Okrasa łamie przepisy” – „Gęś z jabłkami inaczej” – premiera Karol Okrasa ponownie odwiedzi rejon Dolnej Wisły. W miejscowości Chrystkowo, w pięknej mennonickiej chacie podcieniowej sprzed 200 lat zaprezentuje gęś z jabłkami w zupełnie nowym wydaniu. Piątek, 22 listopada, godz. 20.25.

Karol Okrasa ponownie odwiedzi rejon Dolnej Wisły. W miejscowości Chrystkowo, w pięknej mennonickiej chacie podcieniowej sprzed 200 lat zaprezentuje gęś z jabłkami w zupełnie nowym wydaniu. Piątek, 22 listopada, godz. 20.25.

Gęś w towarzystwie nieco zapomnianego warzywa – skorzonery (kadr z progr.)
Gęś w towarzystwie nieco zapomnianego warzywa – skorzonery (kadr z progr.)

Podziel się:   Więcej
Obok chaty znajduje się sad, gdzie odtwarzane są stare, często zapomniane odmiany jabłek, po sadzie oprowadzi Karola dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych, pan Jarosław Pająkowski, znawca starych jabłoni.

Okoliczne gospodynie hodują gęsi tradycyjnych polskich ras. Mięso gęsi jest tu niezwykle cenione, przyrządza się z niego sławne półgęski lub… okrasę. Gościem Karola będzie pani Renata Osojca, która pokaże jak zrobić półgęsek, a Karol przygotuje do półgęska sos z pieczonych jabłek.

Kolejną potrawą będą smażone piersi gęsie podane z sosem z jabłecznika i soku jabłkowego. Po jabłecznik, który dla naszych przodków nie oznaczał wcale ciasta, a słabe wino z jabłek, Karol uda się do Hieronima Błażejaka. Mistrz Hieronim od kilkudziesięciu lat robi sławne w rejonie jabłeczniki, soki i nalewki na starych odmianach jabłoni. Czy piersi gęsie zamarynowane w nalewce, podane z sosem z jabłecznika przypadną do gustu panu Hieronimowi?