• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

„Okrasa łamie przepisy” – premiera

15:13, 04.01.2013
„Okrasa łamie przepisy” – premiera Okrasa sięga po nasze tradycyjne, czasem zapomniane przepisy i pokazuje, że polska kuchnia jest bardzo bogata. W drugim odcinku programu Karol Okrasa rusza w kulinarną podróż przybliżającą najlepsze polskie wędliny. Piątek, godz. 20.25.

Okrasa sięga po nasze tradycyjne, czasem zapomniane przepisy i pokazuje, że polska kuchnia jest bardzo bogata. W drugim odcinku programu Karol Okrasa rusza w kulinarną podróż przybliżającą najlepsze polskie wędliny. Piątek, godz. 20.25.

Karol Okrasa dodaje do tradycyjnych przepisów nowatorskie składniki (kadr z programu)
Karol Okrasa dodaje do tradycyjnych przepisów nowatorskie składniki (kadr z programu)

Podziel się:   Więcej
Najpierw wspólnie ze specjalistą od żywienia, Karol Okrasa próbuje odpowiedzieć na pytanie dlaczego warto czytać etykiety ze składem kupowanych wędlin. Co to znaczy ilość mięsa na wyprodukowanie danej ilości wyrobu? Dlaczego należy unikać MOM - u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie? Co daje hermetyczne pakowanie mięsa i wędlin w folię z wybitą datą ważności?

Zanim rozpocznie się gotowanie, Karol udaje się do lasu, gdzie w zagajniku sosnowym nazbiera kosz młodych maślaków. Następnie przygotuje pierwszą potrawę: gulasz z białej kiełbasy i młodych maślaków z wiejską śmietaną, wzbogacony aromatem owoców nasturcji, czyli tzw. polskich kaparów.

Drugą potrawą będzie soczysty i aromatyczny półgęsek podany z sałatą i kwiatami nasturcji (te wiejskie kwiaty ciągle jeszcze kwitną w przydomowych ogródkach). Do tego Karol przygotuje ciepłą konfiturę z jabłek, octu, szafranu i cebuli.