• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Nie ma dymy bez ognia

17:41, 16.01.2014
Nie ma dymy bez ognia Nie ma, nie było i nie będzie zakazu wędzenia wędlin i ryb naturalnym dymem. Na własny użytek każdy może to robić, jak chce. Jednak producenci, którzy zamierzają wprowadzać takie wyroby na rynek, od 1 września, będą musieli ograniczyć ilość substancji smolistych.

Nie ma, nie było i nie będzie zakazu wędzenia wędlin i ryb naturalnym dymem. Na własny użytek każdy może to robić, jak chce. Jednak producenci, którzy zamierzają wprowadzać takie wyroby na rynek, od 1 września, będą musieli ograniczyć ilość substancji smolistych.

 
 

Podziel się:   Więcej
Przepisy o ograniczeniu substancji smolistych w wędzonych wędlinach i rybach wprowadzono dwa i pół roku temu. Ale okres przejściowy kończy się pierwszego września. Od tego momentu, zawartość tak zwanego benzopirenu - uznawanego za najgroźniejszy z węglowodorów aromatycznych, nie powinna przekraczać 2 mikrogramów na kilogram wędzonki.Teraz już za późno na zadymę w sprawie dymu. Komisja Europejska co prawda, wyraża chęć do rozmów na temat polskich wędzonek, ale na zmianę przepisów, albo nawet wydłużenie okresu przejściowego, nie ma co liczyć.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?