• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Króliki 19.04.2019

09:56, 19.04.2019
Króliki 19.04.2019 Coraz chętniej kupujemy królicze mięso na wielkanocne stoły i mimo, że hodowli przybywa, surowca wciąż brakuje. Przed tegorocznymi świętami, największe zakłady przetwórcze zakontraktowały o 20 procent mniej surowca niż planowały.

Coraz chętniej kupujemy królicze mięso na wielkanocne stoły i mimo, że hodowli przybywa, surowca wciąż brakuje. Przed tegorocznymi świętami, największe zakłady przetwórcze zakontraktowały o 20 procent mniej surowca niż planowały.

 
 

Podziel się:   Więcej
Intensywne poszukiwania surowca przed Świętami Wielkanocnymi powtarzają się co roku, bo co roku potrzeby firm są coraz większe. I chociaż ferm, które mają ponad 50 samic przybywa, to jednak hodowcy często sprzedają króliki bezpośrednio na rynek, omijając zakłady. W tym roku do niedoborów żywca na rynku dołożył się spadek wydajności. Dotyczy to szczególnie królików białych, tak zwanych hybrydowych, hodowanych na bardzo dużych fermach. Tam znacznie zmniejszyły się wykoty.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?