• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Kaczka z grilla

12:37, 24.07.2014
Kaczka z grilla Dziś sięgamy po nieco zapomniane mięso kacze, ale w nowej wakacyjnej odsłonie czyli z grilla. Smaczne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy grillowane piersi z kaczki i szaszłyki z owocową nutą.

Dziś sięgamy po nieco zapomniane mięso kacze, ale w nowej wakacyjnej odsłonie czyli z grilla. Smaczne, zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy grillowane piersi z kaczki i szaszłyki z owocową nutą.

 
 

Podziel się:   Więcej
 
Okrawamy piersi z nadmiaru tłuszczu, będzie chudziej i smaczniej. Nacinamy piersi od strony skóry, żeby się szybciej i łatwiej ugrillowały. Ścieramy skórkę z pomarańczy i dodajemy imbir, następnie wcieramy te dodatki w mięso. Kroimy szalotkę i czosnek i też wcieramy je w piersi. Tak przygotowane piersi wkładamy do naczynia, solimy i pieprzymy, dodajemy świeży rozmaryn i majeranek, dolewamy czerwonego wina i sok z pomarańczy. I odstawiamy w chłodne miejsce, by mięso nabrało aromatu. Odsączamy piersi z marynaty i układamy na grillu. Przekręcamy mięso, czekając aż odpowiednio się obsmaży.
 
 
 
...
 
 
Przygotowujemy marynatę, do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy ocet balsamiczny i suszone zioła. Doprawiamy marynatę solą i pieprzem. Usuwamy z piersi skórę. Przecinamy mięso w poprzek, a potem wzdłuż, tak przygotowane paski wkładamy do marynaty i dodajemy świeży rozmaryn. Wszystko powinno postać kilka godzin, żeby mięso przeszło aromatem ziół i dobrze skruszało. Przygotowujemy owoce do szaszłyków, morele przecinamy na pół i wydrążamy pestki. Jabłka kroimy na ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na namoczone w wodzie patyczki, nadziewamy mięso na zmianę z owocami, układamy na grillu i obsmażamy.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?