• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Karkówka z grilla

13:16, 06.08.2014
Karkówka z grilla W kolejnym wakacyjnym odcinku Smaków Polskich grillujemy wieprzowinę. Dziś czas na najpopularniejsze mięso Polaków - karkówkę. Proponuje aromatyczne roladki i plastry mięsa w klasycznej zalewie.

W kolejnym wakacyjnym odcinku Smaków Polskich grillujemy wieprzowinę. Dziś czas na najpopularniejsze mięso Polaków - karkówkę. Proponuje aromatyczne roladki i plastry mięsa w klasycznej zalewie.

 
 

Podziel się:   Więcej
 
Kroimy bakłażana na długie plastry, solimy i odstawiamy, aby warzywo puściło sok. Ściereczką zbieramy nadmiar soku, aby pozbawić bakłażana goryczy. Rozbijamy plastry karkówki tłuczkiem, by mięso nie pryskało, przykrywamy je folią. Solimy i pieprzymy. Na plastrach mięsa układamy bakłażan, po kilka listków bazylii i zwijamy w roladki, spinając je wykałaczkami. Roladki kroimy na plastry, nadziewamy na duży szpikulec i grillujemy.
 
 
 
...
 
 
Kroimy cukinię, paprykę i nacieramy warzywa oliwą. Solimy, pieprzymy, dla koloru posypujemy papryką, dodajemy gałązkę świeżej mięty i rozmarynu. Wszystko zawijamy w folię aluminiową. Na folii układamy ziemniaki i zgnieciony ząbek czosnku, dodajemy świeże zioła. Mięso w misce zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy pieprzu, sos sojowy, trochę soli, majeranek, tymianek, kolendrę i rozmaryn Wyjmuje mięso z marynaty i pozbawiamy ziół, by się nie spaliły podczas grillowania. Plastry karkówki układamy na posmarowanym olejem grillu.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?