• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Kąski z gąski

13:18, 15.09.2014
Kąski z gąski Dziś w Smakach Polskich wracamy do gęsi i proponujemy smakowite kąski z gąski czyli luzowaną gęś faszerowaną i żołądki w sosie szpinakowo-śmietanowym. Smacznego

Dziś w Smakach Polskich wracamy do gęsi i proponujemy smakowite kąski z gąski czyli luzowaną gęś faszerowaną i żołądki w sosie szpinakowo-śmietanowym. Smacznego

 
 

Podziel się:   Więcej
 
Luzujemy gęś, polega to na oddzieleniu tuszki od korpusu, trzeba to robić delikatnie cienkim i bardzo ostrym nożem. Tak aby nie przeciąć skóry. Gdy już ta sztuka nam się uda, przygotowujemy tuszkę do nadziewania – nacierając ją suszonym majerankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Tak przyprawiona gęś powinna poleżeć kilka godzin w chłodnym miejscu, a najlepiej przez całą noc. A my zaczynamy przygotowanie farszu. Potrzebujemy gęsią pierś i żołądek. Wszystko mieli w maszynce do mielenia mięsa. Do farszu dodajemy odciśnięte bułki i pokrojoną w drobną kostkę wątróbkę. Do tego bardzo dużo zielonej natki, jajka i oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tuszkę spinamy wykałaczkami, żeby łatwiej było ją wypełnić farszem. Farszu nie może być za dużo. Spinamy wykałaczkami i sznurujemy. Układamy gęś w brytfance i wysyłamy do piekarnika, pieczemy 30’ w 200 stopniach, dolewamy szklankę wody lub wina i pieczemy dalsze 150’
 
Kroimy żołądki, a do gotującej się wody dodaje liść laurowy i ziele angielskie, sól i pieprz, żołądki w takim wywarze powinny się gotować około godziny. Przesmażamy na maśle szpinak, dodajemy do niego czosnek. Odrobinę soli dodajemy do śmietany i mieszamy ją z łyżką mąki Żołądki kroimy, pieprzymy i wrzucamy do szpinaku. Całość dusimy około 10 minut.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?