• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Kurczak z grilla

10:16, 10.07.2014
Kurczak z grilla Dziś ponownie sięgamy po drób, ulubione mięso Polaków, ale w nowej wakacyjnej odsłonie czyli z grilla. Tanie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy piersi z kurczaka owinięte boczkiem z szałwią i rozmarynem oraz grillowane udka i skrzydełka z kurczaka.

Dziś ponownie sięgamy po drób, ulubione mięso Polaków, ale w nowej wakacyjnej odsłonie czyli z grilla. Tanie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy piersi z kurczaka owinięte boczkiem z szałwią i rozmarynem oraz grillowane udka i skrzydełka z kurczaka.

 
 

Podziel się:   Więcej
Przygotowania rozpoczynamy od obrania imbiru i czosnku. W garnku układamy kawałki kurczaka, małe udka i rozcięte na pół skrzydełka. Dodajemy pocięty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość solimy i pieprzymy. Zalewamy wodą, tak by lekko przykryła mięso. Do kurczaka dodajemy jeszcze dwie łyżeczki miodu, by po odparowaniu powstała z niego glazura. Gotujemy bez przykrycia, aż woda odparuje. Tak przygotowane udka i skrzydełka układamy na grillu i pieczemy.
 
 
 
...
 
Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy miętę. Tak przygotowany kurczak musi odstać przynajmniej pół godziny. Na cienkich plastrach bekonu rozkładamy szałwię, rozmaryn, kawałki kurczaka i zwijamy roladki, spinając je wykałaczkami. Układamy na ruszcie i grillujemy.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?