• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Na osłodę... kaczka

13:28, 06.11.2014
Na osłodę... kaczka Dziś w Smakach Polskich kaczka na dwa sposoby. Pieczona według starego przepisu biskupów warmińskich i duszona z marchewką i morelami. Smacznego

Dziś w Smakach Polskich kaczka na dwa sposoby. Pieczona według starego przepisu biskupów warmińskich i duszona z marchewką i morelami. Smacznego

 
 

Podziel się:   Więcej
Kaczkę nacieramy mieszanką przypraw, przygotowaną z suszonego czosnku, majeranku, soli i pieprzu. Tak przyprawiona kaczka, by przeszła aromatem, powinna poleżeć w chłodnym miejscu kilka godziny. W tym czasie szykujemy farsz. Do naczynia wsypujemy płatki migdałów i rodzynki, a następnie całość zalewamy miodem pitnym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż migdały i rodzynki nasiąkną płynem. Kaczkę nadziewamy farszem, wypełniając całe jej wnętrze mieszanką migdałów i rodzynek. Nafaszerowaną kaczkę spinamy wykałaczkami i przewiązujemy sznurkiem. Kaczkę należy piec 150 minut w 150 stopniach. Upieczoną kaczkę rozcinamy, wyjmujemy farsz i przekładamy go do rondelka. Dolewamy miód pitny, miód pszczeli i tak zwany smak z pieczenia kaczki. Podduszamy na małym ogniu, aż złapie rumiany kolor czyli około 2 godzin. Tak przygotowaną glazurą polewamy kaczkę.
 
 
 
...
 
Kacze udka solimy i pieprzymy z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy masło, kładziemy udka i obsmaża z obu stron. Obsmażone udka przekładamy do rondla, a na patelni podsmażamy pokrojoną marchewkę. Do udek dorzucamy marchewkę, morele i rozmaryn. Dolewamy wody i dusimy. Na sam koniec dodajemy śmietanę.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?