• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Roladki i aromatyczny kurczak

14:13, 26.06.2014
Roladki i aromatyczny kurczak Dziś sięgamy po drób, to jedno z najczęściej kupowanych przez Polaków mięs. Tanie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy roladki i aromatycznego kurczaka.

Dziś sięgamy po drób, to jedno z najczęściej kupowanych przez Polaków mięs. Tanie, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Przygotujemy roladki i aromatycznego kurczaka.

 
 

Podziel się:   Więcej
 
Rozpoczynamy od podzielenia piersi z kurczaka na trzy wąskie filety, z których powstaną roladki Uwaga, filetów z kurczaka nigdy nie można rozbijać. Mięso lekko solimy i pieprzymy Kroimy owczy ser na kawałki, na każdej piersi kładzie listki bazylii, kawałek sera i zwija roladkę. Roladki spinamy wykałaczkami namoczonymi w wodzie, co sprawia, że łatwiej je wyjąć po usmażeniu. W rondlu rozgrzewamy oliwę i odrobinę masła. Czas smażenia – po 4 minuty z każdej strony> Roladki posypujemy jeszcze lubczykiem i kładzie na każdej po kawałku sera. Gdy się rozpuści otoczy roladki. Potem zostawiamy je w rondlu, w którym się smażyły, jeszcze na kilka chwil.
 
 
 
...
 
 
Kawałki kurczaka wkładamy do rondelka i przyprawiamy mieszanką pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, białego, startej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i papryki dla koloru. Oczywiście do tego jeszcze sól i pieprz jako podstawa smaku. Kroi kindziuk na kawałki, wrzucamy do rondelka i dodaje cebulę, następnie kawałki cytryny i zioła – tymianek i rozmaryn. Skrapiamy kurczaka oliwą i wysyłamy do piekarnika. Zasada jest prosta – pieczemy tyle czasu, ile kurczak waży. Półtora kilograma mięsa - półtorej godziny, w 180 stopniach C.

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?