• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Roladki i sałatki

13:41, 06.03.2015
Roladki i sałatki Dziś w Smakach Polskich wracamy do gęsi i proponujemy smakowite roladki z gęsich udek i sałatkę z półgęskiem.

Dziś w Smakach Polskich wracamy do gęsi i proponujemy smakowite roladki z gęsich udek i sałatkę z półgęskiem.

 
 

Podziel się:   Więcej
 
Luzujemy gęsie udka, wycinamy kości, nacieramy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso powinno poleżeć kilka godziny, żeby przeszło aromatem. W tym czasie szykujemy farsz. Do mielonego mięsa indyczego dodajemy jajko, łyżkę tartej bułki, sól, pieprz i świeżą kolendrę. Dokładnie mieszamy. Na rozłożone udźce, nakładamy przygotowany farsz z mielonego mięsa, a na mięso jeszcze szparagi. Rolujemy udka i formuje z nich roladki. Zrolowane roladki związujemy sznurkiem i przekładamy do brytfanki, dodajemy do niej rozmaryn oraz tymianek. Roladki wstawiamy do piekarnika, pamiętajmy że pierwsze pół godziny pieczemy je odkryte w temperaturze 200 stopni, następnie na kolejne półtorej godziny zmniejszamy temperaturę do 160 - 180 stopni i przykrywamy. Upieczone roladki uwalniamy ze sznurka, czekamy aż odpoczną i kroimy na plastry. Smacznego
 
Do miski wsypujemy rukolę z roszponką, dodajemy pokrojoną w talarki czerwoną i białą cebulę. Kolorową paprykę, gruszkę i ogórka. Tu obowiązuje pełna dowolność i duża doza fantazji. Ale najważniejszym składnikiem jest wędzony na zimno półgęsek. Kroimy go w cienkie plastry i dodaje do sałatki. Teraz czas na szykowanie aromatycznego sosu. Do oliwy dodaje miód, musztardę, ocet winny i świeży koperek. Na patelni podprażamy pestki dyni i słonecznika. Sałatkę polewamy sosem i posypujemy pestkami. Smacznego

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?