• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Pochodzenie ma znaczenie

10:55, 10.06.2019
Pochodzenie ma znaczenie Najważniejsze jest pochodzenie, później cena oraz bezpieczeństwo- na to zwracają uwagę Europejczycy kupując żywność.

Najważniejsze jest pochodzenie, później cena oraz bezpieczeństwo- na to zwracają uwagę Europejczycy kupując żywność.

 
 

Podziel się:   Więcej
28 tysięcy konsumentów z 28 państw- sondaż Eurobarometru pokazał, że dla Europejczyków najważniejszą kwestią jest pochodzenie żywności - ponad połowa respondentów uważa to za kluczowy element przy wyborze produktów. Następną pozycją jest koszt, a trzecie - prawie równorzędne miejsce- zajmuje higiena i zdrowie. Co ciekawe na dużo dalszych pozycjach znajduje się smak, a tylko co 5 badany przy wyborze żywności kieruje się etyką i przekonaniami. Według unijnego komisarza ds. Zdrowia i bezpieczeństwa żywności, wyniki sondażu pokazują, że mieszkańcy Wspólnoty dużo wiedzą na temat bezpieczeństwa żywności i dbają o to, co jedzą. Wśród wątków, którymi najbardziej interesują się konsumenci są antybiotyki, hormony, obecność pestycydów w żywności i pozostałości zanieczyszczeń środowiska w rybach, mięsie lub nabiale. Ta świadomość przekłada się na codzienne życie, bo coraz więcej ludzi zmienia swoje nawyki związane z jedzeniem.
 
 
 
...
 

Twoim zdaniem

Czy rolnicy korzystają na globalnym wzroście cen towarów rolnych?