2012-04-07

7 kwietnia - zupa chrzanowa, szołdra wielkanocna

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Zupa chrzanowa

wędzonka (szynka wędzona z tłuszczykiem) - 0,4 kg
boczek wędzony, parzony - 0,2 kg
biała kiełbasa - 4 szt.
chrzan (korzeń) - 1 szt.
śmietana słodka 18% - 0,4 l
liść laurowy, ziele angielskie
jaja - ok. 10 szt.
sól, pieprz

Szołdra wielkanocna

ciasto:
mąka pszenna - 1 kg
jaja - 4 szt.
drożdże - 10 dag
mleko - 0,5 l
cukier - 10 dag
masło - 20 dag
sól

farsz:
kiełbasa surowa podwędzana - 80 dag
boczek wędzony - 50 dag
baleron - 40 dag
szynka wiejska - 40 dag
Katowice