Rączka gotuje

widok: opisy | miniaturki
sortuj: rosnąco | malejąco

Rączka gotuje - 20 września 2014 - flaczki po śląsku, pierogi ruskie, kotlet po chłopsku

Rączka gotuje Flaczki po śląsku flaki wołowe – 1 kg marchew – 2 szt. seler – 0,5 szt. liść laurowy – 3 szt. ziele angielskie – 6 ziaren imbir mielony – szczypta gałka muszkatołowa – szczypta majeranek – 1 łyżka sól, pieprz – do smaku mąka pszenna – 3 łyżki woda – »  

Rączka gotuje - 13 września 2014 - zupa z modrej fasoli, kotlety ziemniaczane z kurczakiem duszonym w cebuli i sosem grzybowym

fot. Zupa z modrej fasoli czerwona fasola – 30 dagkości wędzone – 20 dagboczek wędzony – 15 dagmarchew – 1 szt.ziemniaki – 4 szt.śmietana kwaśna – 5 łyżekśmietana kremówka – 200 mlsól, pieprz – do smakunatka pietruszki – pół pęczkaKotlety ziemniaczane z kurczakiem duszonym w cebuli i sosem grzybowymkotlety:ziemniaki – 1 »  

Rączka gotuje - 6 września 2014 - buchty w trzech odsłonach - ze śląskim niebem, z gulaszem wołowym oraz na słodko - z karmelizowanymi śliwkami

foto Śląskie niebo suszone morele – 100 g suszone śliwki – 100 g suszone gruszki – 100 g szynka lub łopatka wieprzowa – 25 dag boczek wędzony – 20 dag mąka pszenna – 2 łyżki masło klarowane – 2 łyżki masło – 5 dag sól, pieprz – do smaku Buchty mąka »  

Rączka gotuje - 30 sierpnia 2014 - zupa z jarmużu, karminadle z blumkola z marchewką z groszkiem na gęsto oraz placki z kiszki z jabłkami i świe

foto Zupa z jarmużu jarmuż – 2 garście (ok.0,5 kg) kości ze schabu – 20 dag marchew – 1 szt. pietruszka – 1 szt. seler – 0,25 szt, por – 0,33 szt. czosnek – 3 ząbki ziemniaki – 0,5 kg mleko – 1 szklanka śmietana kwaśna 18% - 0,5 szkl. mąka »  

Rączka gotuje - 23 sierpnia - rajdowe karminadle na kapuście i glazurowane śliwki na winie z miodową kruszonką

Rączka gotuje Rajdowe karminadle na kapuście mięso mielone z łopatki – 0,5 kg cukinia – 1 szt. papryka czerwona – 0,5 szt. papryka zielona – 0,5 szt. papryka żółta – 0,5 szt. cebula – 2 szt. czosnek – 2 ząbki bułka – 1 szt. mleko – 1 szklanka jajko – 1 szt. »  

Rączka gotuje - 16 sierpnia - żur mikołowski, żeberka duszone i zapieczone w kapuście i skubaniec ze śliwkami

Rączka gotuje Żur mikołowski zakwas żurowy – 0,5 l wędzone żeberka – 0,5 kg woda – 2 l liść laurowy – 4 szt. ziele angielskie – 6 ziaren ziemniaki – 30 dag cebula – 2 szt. czosnek – 4 ząbki grzyby suszone – 25 g smalec – 1 łyżka śmietana kremówka – »  

Polecamy