• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach

13:11, 23.05.2019
O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach <b>Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności.</b>

Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności.

obrazek1
obrazek1

Podziel się:   Więcej
Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi XVII, XVIII i XIX-wiecznych biesiad pańskich. Uczty miały wprawiać ich uczestników w podziw i zachwyt. Nadrzędnym celem wystawy jest wywołanie takich emocji u tych, którzy przekroczą jej próg. Ekspozycja przybliży zwiedzającym różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego poprzez pokazanie szerokiej gamy przedmiotów pojawiających się w ówczesnej jadalni i kuchni.

Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, aby podkreślić bogactwo, znaczenie i pozycję społeczną właściciela, zostaną przedstawione również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i kuchniach.

Aby stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, zostaną pokazane pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego odbiorcy przepisami.

Kurator wystawy: Magdalena Silwanowicz
Koordynator wystawy: Paweł Król

4 czerwca – 29 września 2019
Dawny Pałac Biskupów Krakowskich
Oddział Muzeum Narodowego w Kielcach