Bulion z wędzonych żeberek i boczku (Odcinek 31)

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:

Bulion

- żeberko wędzone wieprzowe 0,5 kg

- boczek 0,3 kg

- marchewki 2 szt.

- seler korzeniowy 0,5 szt.

- pietruszka korzeń 1 szt.

- cebula biała 5 szt.

- tymianek świeży 5 gałązek

- rozmaryn 1 gałązka

- sól i pieprz

Makaron

- mąka pszenna 0,2 kg

- żółtko 2 szt.

- olej 1 łyżka

- sól


Przygotowanie:

Warzywa obieramy. Cebulę przekrojoną na pól przypalamy w garnku, zalewamy wodą, dodajemy mięso, warzywa oraz przyprawy i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu, aby bulion byt złoty i klarowny.

Mąkę mieszamy z żółtkami i olejem oraz z solą, wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wałkujemy i porcjujemy w formę makaronu. Gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Boczek przed podaniem obsmażamy na rozgrzanym maśle wraz z ziołami.