• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Przepisy z odcinka 3.

15:01, 19.09.2013
Przepisy z odcinka 3. Każdy region ma swoją niepowtarzalną kuchnię, a każdy dom własne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jaka potrawa okaże się tym razem najsmaczniejsza? Najlepiej samemu wypróbować.

Każdy region ma swoją niepowtarzalną kuchnię, a każdy dom własne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jaka potrawa okaże się tym razem najsmaczniejsza? Najlepiej samemu wypróbować.

Potrawy wyglądają bajecznie. Czy tak samo smakują? (fot. mat. promocyjne)
Potrawy wyglądają bajecznie. Czy tak samo smakują? (fot. mat. promocyjne)

Podziel się:   Więcej
fot.
Gryczok po Janowsku, czyli zapiekanka z kaszy i twarogu, okraszona skwarkami, leśnymi grzybami pachnąca.

Składniki dla 5 osób:

Gryczok:
300 g ugotowanej kaszy gryczanej
250 g ugotowanych w mleku, rozgniecionych ziemniaków
200 g świeżego tłustego twarogu
150 g skwarek ze słoniny
1 małe opakowanie gęstej śmietany 18%
4 jajka
sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
świeża mięta

Sos z grzybów leśnych:
300 g świeżych grzybów leśnych lub mrożonych prawdziwków
1 pęczek dymki ze szczypiorem
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
1 mały, kremowy serek topiony
miąższ z dwóch pokrojonych w kostkę pomidorów bez skóry
100 g skwarek wysmażonych ze słoniny
100 ml białego, wytrawnego wina
500 ml śmietany 36%
łyżka musztardy delikatesowej Prymat
olej rzepakowy do smażenia

Do smaku: sól ziołowa Prymat,
Chili pieprz cayenne Prymat,
Tymianek Prymat

Sposób przygotowania:

Gryczok:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w mleku (będą delikatniejsze i bardziej kremowe).
Kaszę gryczaną zalewamy gorącą wodą (tylko do poziomu kaszy) i i gotujemy na małym ogniu, nie mieszając.
Twaróg miksujemy lub ucieramy na gładką masę. Robimy pure z ugotowanych ziemniaków, dodajemy twaróg i śmietanę, mieszamy. Do powstałej masy dodajemy: ugotowaną kaszę gryczaną, żółtka, pół pęczka posiekanego szczypiorku i kilka posiekanych listków mięty,sól morską, pieprz czarny mielony.
Wszystkie składniki gryczoka wyrabiamy, wykładamy na blachę do pieczenia grubo posmarowaną smalcem, do naczynia żaroodpornego lub do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Ugniatamy, aby nie było pustych przestrzeni. Wierzch gryczoka wyrównujemy, smarujemy białkiem i pieczemy w zależności od grubości 40-60 minut w temperaturze 180-200°C.
Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni do zrumienienia skwarek.
Pomidory kroimy w kosteczkę, siekamy szczypiorek, dodajemy sól i pieprz czarny mielony, całość mieszamy i odstawiamy do czasu, aż gryczok się upiecze.

Sos grzybowy:
Na głębokiej patelni, podsmażamy na oleju cebulę, czosnek i grzyby ok.10 – 15 minut.
Wlewamy białe wino, śmietanę, dokładamy łyżkę musztardy delikatesowej, ser topiony, skwarki ze słoninki i gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dokładamy pomidory pokrojone w kostkę bez skóry i posiekany szczypior z dymki, całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym i tymiankiem.
Gryczok podajemy z aromatycznym sosem grzybowym, polany skwarkami z odrobiną tłuszczyku oraz sałatką z pomidorów i szczypiorku.
fot.
Pierogi lubelskie z duszą z kaszy, twarogu i mięty, podane z delikatnym sosem śmietankowym

Składniki dla 5 osób:

Farsz:
250 g kaszy gryczanej
1 mała cebula
250 g twarogu
 pieprz czarny mielony Prymat
sól
listki świeżej mięty

Ciasto:
250 g mąki pszennej
10 listków mięty woda do wyrobienia ciasta
1 łyżka oleju
sól

Sos:
250 ml śmietany 36%
1 cebula biała
10 ml oleju
sól
pieprz czarny mielony Prymat

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłą wodę, łyżkę oleju, sól i wyrabiamy ciasto.
Następnie wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką duży, cienki placek. Na jedną połowę ciasta układamy listki mięty i zakładamy drugą częścią ciasta. Ponownie wałkujemy do uzyskania pożądanej grubości.

Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy sól, pieprz czarny mielony i garść posiekanych listków mięty. Gotowym farszem nadziewamy krążki wycięte z ciasta, sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku.

Sos :
Pokrojoną drobniutko cebulę szklimy na oleju, dodajemy śmietanę i gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym.
fot.
Puszyste racucho-pampuchy pełne leśnych smakołyków, zanurzone w winnym sosie z jagód

Składniki dla 5 osób:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
25 g drożdży
25 g rozpuszczonego masła
10 łyżek ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
szczypta soli

Nadzienie:
150 g jagód
50 g orzechów laskowych
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
cukier puder do posypania
1 l oleju do smażenia

Sos:
100 g jagód
100 ml wytrawnego wina czerwonego
50 ml octu winnego czerwonego
5 łyżek cukru trzcinowego
szczypta mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki śmietany 36%

Farsz:
Jagody przebieramy, myjemy, suszymy, a następnie mieszamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i odrobiną mąki ziemniaczanej. Rozdrobnione orzechy prażymy na suchej patelni i dodajemy do jagód. Można podlać je odrobina alkoholu i podpalić, nabiorą lepszego smaku.

Ciasto:
Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru i ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 porcji. Z każdej z nich formujemy placek, na środku kładziemy łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta (jak pierogi). Po zlepieniu delikatnie formujemy kulkę i lekko spłaszczamy dłonią.
Gotowe racuchy smażymy na rozgrzanym oleju około 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. Osączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych i posypujemy cukrem pudrem.

Sos do racuchów:
Na patelnię wsypujemy cukier i robimy lekki karmel. Zalewamy octem winnym oraz czerwonym winem, mieszamy i gotujemy na małym ogniu czekając, aż wino odparuje. Dodajemy jagody, śmietanę,oprószamy mąką ziemniaczaną i gotujemy, aż zgęstnieje.
Racucho - pampuchy oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem jagodowym.
fot.
Słodkie, soczyste, zbierane w Janowskim lesie jagody, ukryte w słonecznych pierogach, z nutą piernikowo-miętowego sosu

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki masła
½ łyżeczki soli
około ½ szklanki ciepłej wody do wyrobienia ciasta

Farsz:
500 g umytych, oczyszczonych jagód
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sos śmietanowy z miętą:
200 ml śmietany kremówki 36%
½ łyżeczki chili pieprz cayenne Prymat
2 łyżeczki przyprawy do piernika Prymat
3 żółtka
4 łyżki cukru trzcinowego – robimy kogel-mogel
10 listków mięty

Sposób przygotowania:

Farsz:
Jagody przebieramy, myjemy i wymieszamy z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, rozpuszczone masło, sól, a następnie dolewając wodę wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy na cienki placek. Szklanką wykrawamy po 2 krążki, jeden mniejszy, drugi większy. Na większych kółkach z ciasta układamy jagody, przykrywamy mniejszym kółkiem i łączymy brzegi przyciskając ciasto widelcem. Można też ulepić tradycyjne pierogi. Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Sos:
Z 3 żółtek i 4 łyżek cukru trzcinowego robimy kogel-mogel. Śmietanę podgrzewamy ze szczyptą chili pieprzu cayenne, 2 łyżeczkami przyprawy piernikowej, dodajemy kogel-mogel i podgrzewamy, aż zgęstnieje. Pod koniec gotowania wkładamy posiekane listki świeżej mięty. Ugotowane pierogi, wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz i podajemy z sosem piernikowo-miętowym.