Czekoladowy zawrót głowy

Czekolada wpływa na wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i łagodzą ból (fot. shutterstock)
Czekolada wpływa na wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i łagodzą ból (fot. shutterstock)
Zdjęcia w galerii:
Czekolada jest przysmakiem, który cieszy się uwielbieniem na całym świecie. Jest nie tylko pyszna – ma także inne właściwości. W czym tkwi jej fenomen? (fot. shutterstock)
Badania z 2013 roku dowiodły, że regularne spożywanie czekolady pomaga... spalać tłuszcz (fot. shutterstock)
Ciemna czekolada nie jest tak słodka jak jej mleczny odpowiednik, ale zawiera antyoksydanty, które obniżają ryzyko zawału serca (fot. shutterstock)
Życie bez czekolady jest tak trudne, że wyposaża się w nią nawet lecących w kosmos astronautów (fot. shutterstock)
Nasiona kakaowca były wykorzystywane już przez Majów i Azteków, którzy używali ich m. in. jako środka płatniczego (fot. shutterstock)
Najpopularniejsze rodzaje czekolady to: mleczna, gorzka, deserowa, biała, a nawet... różowa (fot. shutterstock)
Czekolada wpływa na wydzielanie endorfin, które poprawiają nastrój i łagodzą ból (fot. shutterstock)
Co ciekawe, niektóre zwierzęta mogą nie przeżyć czekoladowej degustacji. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy. W ich przypadku spożycie czekolady może skończyć się nawet śmiercią (fot. shutterstock)
Ponoć już jedna kostka czekolady daje nam energię, która wystarczyłaby na przejście pół kilometra (fot. shutterstock)
Na szczęście alergia na czekoladę to bardzo rzadka przypadłość (fot. shutterstock)
76% osób, które zjadają króliczka z czekolady, najpierw zabiera się za jego uszy (fot. shutterstock)
Tak naprawdę biała nie ma nic wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera ani trochę kakao (fot. shutterstock)

Polecamy