Hot dog ma styl

W argentyńskim hot dogu znajdziemy kiełbaskę chorizo i marynowaną czerwoną cebulę (fot. shutterstock)
W argentyńskim hot dogu znajdziemy kiełbaskę chorizo i marynowaną czerwoną cebulę (fot. shutterstock)
Zdjęcia w galerii:
Hot dog to jedno z najpopularniejszych dań ulicznych. Serwowany w niemal każdym miejscu na świecie ma całkiem sporo lokalnych odmian. Jak się przyrządza tę skromną bułkę z parówką? Najpopularniejszy, absolutny klasyk to hot dog zwany nowojorskim. Jego dodatki to kapusta kiszona, sos cebulowy i musztarda (fot. shutterstock)
Hot dog z Seattle. Jego dodatki to serek śmietankowy, papryczki jalapeño, siekana kapusta i sos sriracha (fot. shutterstock)
Hot dog z Chicago. Bazą jest parówka z bułką z makiem, a jego dodatki to m.in. pikle, pomidory, krojona cebula, marynowane papryczki, dedykowany sos oraz musztarda (fot. shutterstock)
W niemieckim hot dogu zamiast parówki znajdziemy frankfurterki, a z dodatków kapustę kiszoną, sałatkę ziemniaczaną oraz musztardę (fot. shutterstock)
Hot dog po włosku to m.in. awokado, pomidory oraz majonez (fot. shutterstock)
Ten skromny gentleman, to hot dog nazywany czeskim. Jego wyjątkowość polega na specjalnej, wydrążonej bułce. Podawany najczęściej z musztardą i ketchupem (fot. shutterstock)
Hot dog po duńsku to specjalna, czerwona kiełbaska, pikle oraz cebula (fot. shutterstock)
W argentyńskim hot dogu znajdziemy kiełbaskę chorizo i marynowaną czerwoną cebulę (fot. shutterstock)
W Brazylii zjemy hot doga z bardzo bogatą gamą dodatków: parmezanem, salsą, kukurydzą , kolendrą, szynką, marchewką oraz... frytkami (fot. shutterstock)
Podobnie w meksykańskim hot dogu z Sonory: bekon, pomidory, cebula, awokado, fasola i majonez  (fot. shutterstock)
W Korei za to zjemy hot doga na patyku z kukurydzą i ketchupem (fot. shutterstock)
W tym zestawieniu najskromniejszy wydaje się hot dog chiński. Bez dodatków, ale za to z wyjątkowego ciasta (fot. shutterstock)

Polecamy