• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Czy jedzenie zielonej herbaty jest zdrowsze niż jej picie?

10:18, 28.03.2011
Czy jedzenie zielonej herbaty jest zdrowsze niż jej picie? Polacy przekonali się już do zdrowotnego działania zielonej herbaty – czas na kolejną zieloną rewolucję. O wiele cenniejsze niż napar są same... liście, które można jeść w formie sproszkowanej tzw. matcha.

Polacy przekonali się już do zdrowotnego działania zielonej herbaty – czas na kolejną zieloną rewolucję. O wiele cenniejsze niż napar są same... liście, które można jeść w formie sproszkowanej tzw. matcha.

Jak się okazuje jedzenie liści herbaty może być jeszcze zdrowsze niż jej picie (Fot. shutterstock)
Jak się okazuje jedzenie liści herbaty może być jeszcze zdrowsze niż jej picie (Fot. shutterstock)

Podziel się:   Więcej
– Picie naparu z liści zielonej herbaty to już jest przeżytek. Oczywiście my taką herbatę serwujemy, natomiast zachęcamy naszych gości do sproszkowania japońskiej zielonej herbaty matcha. Japończycy od wielu wieków używają jej w ceremonii herbacianej. Pijąc tak sporządzoną herbatę nie tylko pijemy wywar, ale także jemy liście, a to one są najzdrowsze - czyli nie wylewamy dziecka razem z kąpielą – tłumaczy Alicja Than,japonistka i właścicielka restauracji sushi Izumi.

Oryginalna Matcha produkowana jest z rosnących w cieniu liści tenchy. Kilka tygodni przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co spowalniają wzrost, ich liście nabierają ciemniejszego odcienia zieleni, oraz wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza. Zebrane liście są suszone, następnie ścierane na proszek.

– Proszek z liści zielonej herbaty rozpuszcza się zarówno w zimnej, jak i gorącej wodzie, dlatego napój możemy dobrać do pory roku i naszych potrzeb. Polecam oczyszczający organizm koktajl. Do sproszkowanych liści matcha dodaję odrobinę oryginalnego japońskiego octu ryżowego, który można zastąpić sokiem z limonki albo cytryny, a do tego rozpuszczony w wodzie miód. Całość uzupełniam wodą, mieszam i dekoruję cytryną – opowiada Alicja Than.

W kuchni japońskiej matcha używana jest często także jako dodatek do ciast, lodów i klusek.