• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Sushi czyli zdrowy fast–food z Japonii

16:51, 22.03.2011
Sushi czyli zdrowy fast–food z Japonii Tradycyjne japońskie sushi może być zdrową alternatywą dla zalewających nas z Zachodu restauracji typu fast-food. O jego oczyszczających właściwościach opowiada PAP Life Alicja Than, właścicielka jednej z warszawskich restauracji sushi.

Tradycyjne japońskie sushi może być zdrową alternatywą dla zalewających nas z Zachodu restauracji typu fast-food. O jego oczyszczających właściwościach opowiada PAP Life Alicja Than, właścicielka jednej z warszawskich restauracji sushi.

Po tsunami i wybuchach w elektrowniach bary shushi w Japonii świecą pustakmi (fot. EPA)
Po tsunami i wybuchach w elektrowniach bary shushi w Japonii świecą pustakmi (fot. EPA)

Podziel się:   Więcej
Sushi – tradycyjna japońska potrawa przyrządzana z gotowanego, zaprawianego octem ryżu i dodatków – do Polski dotarła stosunkowo późno, ale z roku na rok staje się coraz popularniejsze.

– Mówi się i myślę, że nie bez powodu, że Warszawa stała się europejską stolicą sushi. Mamy chyba największą liczbę restauracji. My jako jedna z tych restauracji z dużą radością obserwujemy coraz większe zainteresowanie sushi – nie tylko warszawiaków - ale wszystkich Polaków. Nasi goście potrafią już rozróżniać ryby, mają swoje ulubione rodzaje sushi, są kompetentni. Sushi podbija serca i żołądki naszych klientów – mówi Alicja Than, właścicielka warszawskich restauracji Izumi Sushi.

Alicja Than zakochała się w sushi podczas studiów w Japonii. Zachwycił ją zwłaszcza zdrowotny aspekt tej egzotycznej potrawy.
– Studiowałam w Japonii i tam zobaczyłam, że ludzie są uśmiechnięci, mają piękną cerę i są zdrowi i też wciągnęłam się w tę kuchnię. Od 11 lat podstawą mojej diety jest sushi. Nigdy nie miałam wahań wagi ani problemów zdrowotnych. Sushi pomaga oczyszczać organizm, ponieważ ryż, którego do niego używamy zaprawiany jest zalewą zrobioną na bazie oryginalnego japońskiego octu ryżowego. Ocet ryżowy ma właśnie właściwości oczyszczającego organizm.

– Azjaci, a szczególnie Chińczycy podkreślają, że jedzenie to nie tylko forma podtrzymywania organizmu przy życiu, ale traktowane jest także jako lekarstwo. W Azji każdy zna funkcjonalne aspekty określonych pokarmów – jakie witaminy i minerały zawierają, na co pomagają, przy jakich problemach są wskazane. A my najczęściej jemy coś, bo nam smakuje. W Azji jedzenie jest jak lekarstwo i myślę, że to fajne podejście – dodaje właścicielka restauracji sushi.

Sushi ma wiele odmian. Trudno też uwierzyć, że obecne jego wcielenie to japońska wersja jedzenia typu fast–food. Pierwotnie był to sposób na przechowywanie ryb, które układało się warstwowo na ryżu i zamykało w szczelnych drewnianych beczkach. Po kilku miesiącach spożywało się samą rybę, która dzięki fermentacji w ryżu miała specyficzny smak.

Dopiero z czasem zaczęto konsumować również ryż. Sushi, które znamy dziś, powstało w pierwszej połowie wieku XIX w Tokio, gdzie już wtedy żyło się w pośpiechu, a jego mieszkańcy nie zawsze mieli czas na przygotowanie posiłku. Prawdziwą rewolucję sushi przeszło w latach pięćdziesiątych XIX stulecia, gdy odkryto możliwość połączenia ryżu i ryby z wodorostem nori i w takiej formie przetrwało do czasów współczesnych. Jednak po dziś dzień znaleźć można w Japonii ekskluzywne restauracje, które podają oryginalną – i bardzo drogą – wersję potrawy.

– Zastanawiając się, co jest istotą sushi, debatujemy trochę nad problemem, co było najpierw: jajko czy kura. Jedni mówią, że istotą dobrego sushi jest ryż i rzeczywiście jakość ryżu jest bardzo ważna. Jest on bazą. Natomiast to, co decyduje o smaku, to dodatki: ryby, warzywa i wodorosty. Trudno mi zdecydować. Myślę, że i ryby i ryż są ważne – mówi Alicja Than.

– Staramy się łączyć dwa trendy. Z jednej strony bardzo ważne jest to, żeby zachować tradycyjny charakter potraw kuchni japońskiej. Takie jedzenie serwujemy i jest to ukłon w stronę tradycji, a z drugiej strony nie pozostajemy obojętni na ogólnoświatowy trend fusion i niekóre z naszych potraw jak sushi sashimi (produkt surowy) podaję w nowoczesnej i zrewolucjonizowanej wersji – dodaje restauratorka.

– Warto celebrować jedzenie i unikać niezdrowych fast–foodów. Choć, gdy sushi narodziło się w Japonii było takim trochę fast–foodem, ale zdrowym – zachęca Than.

Alicja Than prowadzi restauracje Izumi Sushi. Jedna z jej filii mieści się w starej Palmiarni Warszawskiej.
– Te palmy były tu posadzone w latach 20. i po dziś dzień rosną – mówi restauratorka, która do opieki nad drzewami zatrudnia ogrodnika. Izumi Sushi jest laureatem Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszą Restaurację Sushi w Polsce w 2010 roku.
Źródło: kp, PAP