Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

zaloguj się
Dostępność

Brodzik od kuchni

  • Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Galareta z nóżek wieprzowych

10:29, 21.05.2010
Galareta z nóżek wieprzowych

2 l wody
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 nóżki wieprzowe, przepołowione
0,5 szklanki suszonej włoszczyzny
0,5 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
porcja świeżej włoszczyzny
1 cebula
3 marchewki (pokrojone tak, jak zechcesz)
3 korzenie pietruszki (pokrojone tak, jak zechcesz)
pęczek pietruszki
kilka gałązek świeżego lubczyku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 łyżeczki żelatyny
2 opakowania gazy 0,5/0,5m
do przybrania:
pęczek koperku
cytryna

1. Do garnka z zimną wodą wrzuć liście laurowe, ziele angielskie oraz umyte pod bieżącą wodą nóżki. Gotuj 30 minut.
2. Po 30 minutach dosyp suszoną włoszczyznę, dodaj marchewkę, korzeń pietruszki, garść zielonego groszku i cebulę. Zwiększ ogień, posól, dodaj gałązki lubczyku i łodygi pietruszki związane bawełnianym sznurkiem. Liście pietruszki zostaw do dekoracji. Całość gotuj jeszcze przez 2 godziny. Po 30 minutach wyjmuj z garnka część warzyw, żeby były jędrne i ładnie wyglądały w galarecie.
3. Po dwóch godzinach dodaj zmiażdżony czosnek. Zdejmij garnek z ognia, wyciągnij mięso, przestudź, obierz od kości i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pokrój na mniejsze kawałki.
4. Wywar przecedź przez gazę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, dodaj ją do wywaru.
6. W małych miseczkach ułóż mięso, marchewkę, groszek i listki pietruszki. Całość zalej wywarem, odstaw do stężenia. Podawaj z cytryną i świeżym koperkiem.

Jak kupować w serwisie?

  1. Wyszukaj interesujący Cię film lub odcinek serialu.
  2. Na stronie z wybranym materiałem wybierz płatność jednorazową za pomocą SMS lub przelewu.
  3. Po otrzymaniu kodu (przelew / karta -na stronie płatności w systemie DotPay; SMS - w wypadku płatności premium SMS) kliknij w link „Masz już kod? Aktywuj go!"
  4. W wywołanym oknie pop-up wpisz otrzymany kod. Gotowe!
Pamiętaj: na aktywację kodu masz 30 dni od momentu zakupu.
Ważność każdej licencji to 24 godziny. Oznacza to, że odtworzony w ramach pakietu/kodu odcinek lub film możesz odtwarzać dowolną ilość razy w ciągu 24 godzin.