Książka kucharska

foto. TVP

Theo Vafidis – śniadanie po grecku

ostatnia aktualizacja: 30.06.2011, 20:12
STRAPATSADA – JAJECZNICA PO GRECKU

Składniki na 4 porcje:
2 świeże papryki
2 pomidory
4 jajka
100 g sera feta
Oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżka kaparów
Sól, pieprz, oregano do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę i pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę. Ser Feta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka rozbijamy w miseczce. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy paprykę, dodajemy pomidory i dusimy, aż sos się lekko zredukuje. Wlewamy jajka i mieszamy. Kiedy się zetną, zdejmujemy z ognia, dodajemy ser feta i kapary oraz sól, pieprz i oregano do smaku.