Książka kucharska

Baranina z kiszoną kapustą

ostatnia aktualizacja: 23.02.2009, 12:27
Baranina z kiszoną kapustą
Image
• udziec barani kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem
Image
• w moździerzu ucieramy kminek, majeranek, posiekaną ostrą papryczkę i czosnek z odrobiną soli
Image
• taką marynatą starannie nacieramy mięso i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki
Image
• w garnku rozgrzewamy oliwę i obsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor
Image
• zalewamy wszystko rosołem i gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5–2 godziny
Image
• dodajemy namoczone suszone grzyby, na wierzch układamy warstwę z kiszonej kapusty
Image
• na kiszoną kapustę kładziemy warstwę grubo posiekanej słodkiej kapusty białej, posypujemy grubo posiekanymi ogórkami kiszonymi i posiekaną natką pietruszki
Image
• na wierzchu układamy całe liście białej kapusty, kilka kawałków masła i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 45 minut do godziny
Image
• na talerze nakładamy warzywa z dużymi kawałkami mięsa; podajemy z pieczywem
Dobre rady:
• to świetne danie na ognisko, zimowy biwak, można je też zrobić w domu jako wersję bigosu
• baraninę możemy zastąpić wołowiną lub cielęciną