Książka kucharska

 
 
 
...
 

Karczek z sarny w sosie jałowcowym

Czas trwania: 6 min 5 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Składniki:
•    500 g  karkówki z sarny
•    300 ml czerwonego wina (sos + marynata)
•    8 ziaren jałowca
•    2 ziarna ziela angielskiego
•    4 liście laurowe
•    2 ząbki czosnku
•    2 łyżki mąki pszennej do panierowania
•    2 łyżki smalcu
•    1 cebula
•    100 g skwarek z boczku
•    100 g śliwek suszonych bez pestek
•    pół łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
•    szczypta pieprzu ziołowego
•    200 g ugotowanych kopytek
•    sól, pieprz

Sposób przygotowania:
•    karkówkę z sarny wkładamy do marynaty zrobionej z wina czerwonego, ziaren jałowca, posiekanego czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu; odkładamy w chłodne miejsce na 12 godzin lub lepiej dobę
•    wyjętą z marynaty karkówkę suszymy na papierowym ręczniku, panierujemy delikatnie w mące i obsmażamy z każdej strony na smalcu, tak by skórka stała rumiana
•    do karkówki obsmażanej na smalcu dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, śliwki pokrojone na pół, trochę skwarek z boczku i kilka rozgniecionych ziaren jałowca; podsmażamy i zalewamy marynatą; dorzucamy drobno posiekany imbir i czosnek, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym; możemy dolać trochę wody; przykrywamy i dusimy przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie (jeśli potrzeba, wody można dolać ponownie, sos powinien być jednak gęsty)
•    na patelni podgrzewamy skwarki i podsmażamy kopytka; uduszoną karkówkę kroimy w plastry; na półmisku układamy plastry karkówki na gęstym sosie, a obok kopytka ze skwarkami


•    Dobra rada:
karkówkę z sarny przed upieczeniem można włożyć do marynaty z  wina, mięso doskonale skruszeje również jednak w marynacie z mleka zsiadłego lub maślanki