Książka kucharska

 
 
 
...
 

Wielkanocny barszcz chrzanowy

Czas trwania: 7 min 33 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Składniki:
• 4 suszone grzyby
• 1 włoszczyzna
• 5 ząbków czosnku
• 150 g szynki wędzonej
• 3 czerwone ugotowane buraki
• 200 g czosnkowej wędzonej kiełbasy
• 100 g tartego chrzanu
• 2 łyżki suchego majeranku
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 1 cytryna
• 3 jajka na twardo
• sól, pieprz, oliwa

• przyrządzamy około 1,5 litra wywaru z grzybów, pokrojonych warzyw z włoszczyzny, czosnku i szynki wędzonej; gotujemy około 1 godziny, po czym przecedzamy
• do wywaru dodajemy starte buraki, kiełbasę pokrojoną w półplasterki, posiekany czosnek, pokrojoną w paseczki szynkę z gotowania, świeżo starty chrzan i suchy majeranek
• gotujemy na niewielkim ogniu, dolewamy słodką śmietankę po czym doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny
• do talerzy nakładamy posiekane jajka na twardo, zalewamy gorącą zupą, dekorujemy listkami natki pietruszki

Dobre rady:
• najlepiej używać do barszczu chrzanu świeżego, a nie ze słoika
• zupę można również przygotować z barszczu białego, bez dodatków buraczków