Książka kucharska

 
 
 
...
 

Kartoffelsupper mit „Krachele” / Zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką

Czas trwania: 9 min 11 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer


Przepis pochodzi z odcinka 92 – „Żyzna Badenia”

Kartoffelsuppe mit „ Krachele” / Zupa ziemniaczana z grzankami z pasztetówką

750 g ziemniaków
2 marchewki
1,5 l bulionu
3 szalotki
150 g pasztetówki
2 łyżki masła
4 kromki ciemnego pieczywa
1 łyżka klarowanego masła
szczypta szafranu szczypta majeranku sól, pieprz

W dużym garnku na maśle zeszklić pokrojoną drobno szalotkę. Dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki , marchewkę i szczyptę szafranu. Całość zalać bulionem, gotować ok. 20 min. Do miski wyłożyć pasztetówkę, dodać majeranek, sól, pieprz i wymieszać na gładką masę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, z pieczywa zrobić rumiane grzanki, nastepnie zdjąć je z patelni i odsączyć na ręczniku papierowym. Posmarować grzanki pasztetówką i pokroić w dużą kostkę. Zupę podawać z wrzuconymi do niej grzankami, posypać posiekaną natką pietruszki.