Książka kucharska

 
 
 
...
 

Ośmiornica w stylu swahili

Czas trwania: 5 min 6 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Przepis pochodzi z odc. 126 „Zanzibar – Wodny świat”.

Ośmiornica w stylu swahili

1 ośmiornica
3 łyżki oleju
kilka ziaren kminu rzymskiego
1 ziarno anyżu gwiaździstego
1 laska cynamonu
3-4 ziarna kardamonu
1 cebula czerwona
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
100 ml wody
1 papryczka chili
szczypta mielonego kminu rzymskiego
szczypta żółtego curry
1 pomidor
1 łyżka pomidorowej pulpy
400 ml mleka kokosowego
szczypta cukru
2 limonki

Na patelni rozgrzać olej, dodać kmin w ziarnach, anyż, cynamon, kardamon, chwilę prażyć, mieszając. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę, starty imbir i posiekany drobno czosnek. Całość podlać wodą. Papryczkę chili pokroić w paseczki i razem z kminem w proszku, żółtym curry dodać na patelnię. Dołożyć pokrojoną w kawałki ośmiornicę , pulpę pomidorową i pokrojone w kawałki, pomidory. Całość podlać mleczkiem kokosowym gotować ok. 30 min., dodać pod koniec szczyptę cukru i wyciśnięty sok z limonek.