Książka kucharska

 
 
 
...
 

Tatar ze śledzia – matjasa

Czas trwania: 5 min 27 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Przepis pochodzi z odc. 114 „Szwecja – Skania”.

Składniki:
2 śledzie typu matjas
8 anchovis
1 żółtko
2-3 korniszony
2 łyżki kaparów
2 marynowane buraczki
2 szalotki
pęczek szczypiorku

Sos
1 łyżka musztardy typu Dijon
1 łyżka słodkiej musztardy
1 cytryna
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta cukru
biały pieprz
pęczek koperku


Przygotowanie:
W misce mieszamy obie musztardy wraz z sokiem z cytryny, dodajemy sos sojowy, sos Worcestershire oraz cukier tak aby uzyskać gładką masę. Gdy cukier się rozpuści stopniowo wlewamy olej rzepakowy. Mieszamy aż sos uzyska konsystencję emulsji, na koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Połowę sosu mieszamy z posiekanym w kostkę śledziem i anchovis. Na talerzu ustawić formę, wsadzić do niej masę śledziową, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i zrobić na środku wgłębienie, w nim położyć żółtko.
Zdjąć formę. Przybrać całość drobno posiekaną szalotką, kaparami, korniszonami, marynowanymi buraczkami, musztardą. Podawać z ciemnym chlebem.