Książka kucharska

 
 
 
...
 

Czernina

Czas trwania: 5 min 55 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Składniki:
•    1,5 l rosołu
•    100 g suszonych wiśni
•    100 g suszonych śliwek bez pestek
•    1 l krwi kaczej
•    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
•    4 surowe ziemniaki
•    1 jajo
•    3 łyżki octu winnego
•    3 - 4 łyżki mąki pszennej
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.    Do rosołu w naczyniu dorzucamy suszone wiśnie i przekrojone na pół śliwki.
2.    Krew kaczą przelewamy do miski i mieszamy z octem winnym oraz mąką ziemniaczaną, po czym dodajemy do lekko schłodzonego rosołu; doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym ogniu.
3.    „Szaraki” - kluski z ziemniaków: ziemniaki ścieramy na tarce, przekładamy na lnianą ściereczkę i mocno wyciskamy nadmiar płynu do miseczki; kiedy płyn chwilę postoi i na dnie zbierze się skrobia ziemniaczana, płyn odlewamy a skrobię przekładamy do startych ziemniaków; do takiej masy dodajemy roztrzepane jajo, mąkę pszenną, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Do osolonego wrzątku wkładamy uformowane na łyżce kluski z ciasta ziemniaczanego i gotujemy przez 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
5.    Na talerze wylewamy zupę i wkładamy do niej kluski ziemniaczane.
 
Dobra rada:

Największa trudność przy sporządzeniu tej zupy to zdobycie bardzo świeżej krwi kaczej w odpowiedniej ilości.