Książka kucharska

 
 
 
...
 

Kogut duszony w maśle

Czas trwania: 6 min 27 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Składniki: • 1 młody kogut • 1 seler korzeniowy • 4 – 5 ząbków czosnku • 1 cytryna • 2 młode cebule dymki • 1 pęczek młodego kopru • 200g masła • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany • sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:
1. Całego młodego koguta patroszymy i czyścimy dokładnie.
2. Nadzienie: seler pokrojony w kawałki, cytrynę pokrojoną w cząstki, rozgnieciony czosnek, grubo posiekane łodygo młodego kopru, sól i pieprz dokładnie mieszamy w misce, obficie skrapiając dobrą oliwą.
3. Tak przygotowanym farszem nadziewamy koguta, po czym związujemy sznurkiem spożywczym.
4. Do żaroodpornego naczynia wkładamy masło, rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodając rozgnieciony czosnek, cebulę pokrojona w kawałki i nafaszerowanego koguta. Dolewamy odrobinę wody, naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę 40 minut.
5. Przygotowujemy sos: przelewamy gęstą kwaśną śmietanę na patelnię i podgrzewamy (nie gotując!) dodając posiekany koperek i szczypior, doprawiając sola i pieprzem.
6. Na talerze wykładamy porcje koguta uduszonego z marchewką, obok podajemy sos.