Książka kucharska

 
 
 
...
 

Marynowana szynka pieczona w całości

Czas trwania: 24 min

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Marynowana szynka pieczona w całości Składniki:

• 1 cała szynka z kością wagi ok. 4 - 5 kg

• 4 łyżki ziaren kminu rzymskiego

• 1 łyżka ziaren jałowca

• 5 - 6 łyżek miodu

• 10 ząbków czosnku

• 5 jabłek

• 3 cebule

• 1 główka białej kapusty

• 5 liści laurowych

• 750 ml białego wytrawnego wina

• 4 łyżki masła

• 2 łyżki mąki razowej

• 750 ml soku ze świeżych jabłek

• 1 łyżeczka suszonego majeranku

• sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Marynata: ziarna kminu rzymskiego rozcieramy dłońmi, ziarna jałowca rozgniatamy nożem, wrzucamy do miski; dorzucamy 2 łyżki miodu, 3 łyżki oleju i 4 posiekane ząbki czosnku; wszystko dokładnie mieszamy.

2. Nacieramy marynatą umytą i osuszoną szynkę z każdej strony.

3. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki; cebule kroimy w półplastry; wszystko mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oleju, solą i pieprzem.

4. Na blasze z pergaminem układamy całe liście surowej kapusty, a na nich kolejno jedno na drugim: jabłka z cebulą, zamarynowaną szynkę i liście laurowe; całość obkładamy liśćmi kapusty.

5. Druga marynata do polewania: w misce mieszamy białe wino z 3 łyżkami miodu i posiekanym ząbkami czosnku.

6. Szynkę wkładamy na 4 godziny do pieca opalanego drewnem lub do piekarnika nagrzanego do 150 – 160°C; w trakcie pieczenia polewamy marynatą z wina i miodu.

7. Do szynki możemy przygotować prosty sos jabłkowy: rozpuszczamy masło w naczyniu, dodajemy mąkę razową, po czym podsmażamy na złotą zasmażkę; do niej zaś dorzucamy posiekany czosnek; wszystko zalewamy sokiem ze świeżych jabłek; gotujemy aż sos zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą pieprzem i suszonych majerankiem.

8. Upieczoną szynkę kroimy w cienkie plastry, układamy na talerzu i, polewamy sosem z jabłek.