Książka kucharska

 
 
 
...
 

Rolada z „modro” kapustą

Czas trwania: 7 min 40 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Rolada z modrą kapustą
Składniki:
•    600 udźca wołowego
•    6 plastrów boczku  wędzonego
•    1 ogórek kiszony
•    2 cebule dymki
•    3 ząbki czosnku
•    1 łyżka musztardy
•    3 łyżki mąki pszennej
•    3 łyżki suszonych grzybów na wywar
•    3 – 4 liście laurowe
•    3 – 4 ziarna ziela angielskiego
•    300 g czerwonej kapusty
•    1 łyżka cukru
•    1 jabłko
•    1/3 łyżeczki majeranku
•    150 ml soku z czarnej porzeczki
•    1 łyżka mąki ziemniaczanej
•    4 łyżki  słodkiej  śmietanki
•    sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1.    Suszone grzyby gotujemy  w wodzie, studzimy, wywar zachowujemy.
2.    Udziec wołowy (część zrazową) kroimy w grube plastry. Owijamy  folią spożywczą i rozklepujemy na desce tłuczkiem na cienkie, szerokie plastry.
3.    Farsz do rolady: boczek wędzony  kroimy w cienkie paseczki  i smażymy na gorącym oleju, aż mięso stanie się chrupkie. W trakcie smażenia można dolać trochę wody, aby boczek się nie przypalał. Chrupiący i wytopiony boczek mieszamy następnie w misce z pokrojonym w drobne paseczki ogórkiem kiszonym, pokrojoną w piórka cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawiamy musztardą i pieprzem (z solą ostrożnie, z uwagi na połączenia boczku i ogórka). Dokładnie mieszamy.
4.    Na rozklepane kawałki mięsa nakładamy farsz i zwijamy je dokładnie jak krokiety. Upinamy wykałaczkami, aby się nie rozpadły i panierujemy  w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni na wolnym ogniu z każdej strony, aby mięso się przyrumieniło.
5.    Obsmażone rolady przekładamy do naczynia, dolewamy wywar z suszonych grzybów, dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Przykrywamy i dusimy przez 40 minut na wolnym ogniu. Kiedy rolady są prawie gotowe zaprawiamy sos słodką śmietanką i chwilę odparowujemy.
6.    „Modro” kapusta: czerwoną kapustę drobno szatkujemy, po czym gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, cukru i liści laurowych. Kiedy kapusta będzie na wpół miękka, odcedzamy ją i dalej dusimy, dolewając sok z czarnej porzeczki.
7.    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do kapusty, dorzucamy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko, doprawiamy szczyptą majeranku i pieprzem.
8.    Uduszone rolady przecinamy  pod skosem na pół i układamy na talerzach wraz z „modrą” kapustą.