Książka kucharska

 

Śledź w śmietanie z jabłkami

ostatnia aktualizacja: 29.12.2010, 21:43
Składniki:
•    2 - 3 solone śledzie z beczki z mleczem
•    1 biała cebula
•    1 czerwona cebula
•    2 twarde kwaśne jabłka
•    2 łyżeczki cukru
•    100 ml  kwaśnej śmietany
•    1 cytryna
•    biały ocet winny
•    sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:
1.    Śledzie z beczki czyścimy, odkładamy na bok do zimnej wody mlecz (z tych,  które go mają), po czym filetujemy, nacinając wzdłuż struny grzbietowej ostrym nożem i odcinając mięso od ości; ściągamy z filetów skórkę, wkładamy do zimnej wody i moczymy kilka godzin, zmieniając wodę co 30 minut; wyjmujemy i kroimy w zgrabne kawałki.
2.    Cebulę i jabłko (nie obieramy go ze skórki, tylko usuwamy samo gniazdo nasienne) kroimy w bardzo drobną kostkę; mieszamy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem, niewielką ilością soli i odrobiną cukru; całość można dodatkowo zagęścić sokiem z cytryny.
3.    Umyty i wymoczony mlecz ze śledzia drobniutko siekamy i  ucieramy w miseczce z odrobiną cukru na gładką masę, po czym dodajemy do śmietany z jabłkami i cebulą; mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
4.    Czerwoną cebulę kroimy w plastry i marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i oleju; drugie jabłko kroimy w plastry bez obierania, usuwamy z plastrów gniazda nasienne.
5.    Na rozgrzaną patelnię wylewamy ocet, dodajemy cukier, skórkę z cytryny, gotujemy aż płyn zredukuje się do syropu, wkładamy plastry z jabłka i chwilę gotujemy; wyjmujemy i przekładamy na talerze.
6.    Na jabłka kładziemy sos ze śmietany, jabłek i cebuli, na to układamy kawałki śledzia, dokładamy po środku  drugą warstwę sosu, dekorujemy zamarynowaną czerwoną cebulą.