Książka kucharska

 
 
 
...
 

Żeberka duszone w kapuście

Czas trwania: 7 min 16 s

zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.

Wymagania techniczne


System operacyjny:
Legalna wersja Windows XP/SP2, 2003, Vista oraz odtwarzacz Windows Media Player v10 (wraz z zalecanymi aktualizacjami) lub v11
Przeglądarka:
Internet Explorer 7 lub nowszy, Firefox 3 lub nowszy
Łącze internetowe:
W przypadku oglądania filmu online (streaming) łącze o minimalnej rzeczywistej przepustowości 512 kb/s.

Przetestuj szybkość łączaPrzetestuj swój komputer

Składniki:

• 1 kg żeberek wieprzowych

• 2 łyżki suszonego majeranku

• 3 cebule

• 2 ząbki czosnku

• 1l bulionu

• 500 g kiszonej kapusty

• 500 g świeżej białej kapusty

• 3 łyżki masła

• 4 liście laurowe

• sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1. Żeberka kroimy w mniejsze kawałki, doprawiamy solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażamy z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.

2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebule pokrojone w piórka i rozgniecione ząbki czosnku; chwilę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem; kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę.

3. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, układamy na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe; dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, przykrywamy i dusimy przez godzinę.

4. Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka, posypujemy solą i pieprzem.