• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Gulasz wieprzowy i schab faszerowany

09:48, 05.06.2014
Gulasz wieprzowy i schab faszerowany Dziś najpopularniejsze mięso na polskich stołach - wieprzowina. Przygotujemy gulasz wieprzowy, duszony we własnym sosie i aromatyczny schab faszerowany ziołami, serem i kabanosami.

Dziś najpopularniejsze mięso na polskich stołach - wieprzowina. Przygotujemy gulasz wieprzowy, duszony we własnym sosie i aromatyczny schab faszerowany ziołami, serem i kabanosami.

 
 

Podziel się:   Więcej
Przygotowanie gulaszu zaczynamy od pokrojenia cebuli i czosnku i przesmażenia ich na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę (ok.1-1,5 cm)szynkę wieprzową. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Solimy dopiero wtedy, gdy mięso jest już miękkie.
 
 
 
...
 
Przygotowanie schabu rozpoczynamy od marynaty. Do oliwy dodajemy dużą ilość ziół, przede wszystkim drobno pokrojony rozmaryn i koniecznie kilka ząbków czosnków. Całość solimy, mieszamy i nacieramy mięso. Tak przygotowany schab trafia do lodówki. A my w tym czasie szykujemy farsz. Kruszymy słony ser ( np.typu feta), ścieramy na tarce żółty ser, dodajemy pokrojone liście bazylii. Dolewany odrobinę oliwy i ucieramy na gładka masę. Przygotowany farsz odstawiamy w chłodne miejsce. Teraz czas na nadziewanie schabu, najpierw cienkim i długim nożem drążymy w mięsie "tunel". W tak przygotowaną kieszonkę wkładamy farsz i kabanosy. Obsmażamy na patelni , a następnie na półtorej godziny wysyłamy w brytfance do piekarnika. Temperatura pieczenia około 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika schab zostawiamy jeszcze kilka minut pod przykryciem, aby mięso "odpoczęło".