Książka kucharska

Smaki polskie (fot. TVP)

Kruche ciasteczka ze skwarkami

ostatnia aktualizacja: 29.09.2011, 18:32
Dziś niebywale smaczna, prosta i szybka propozycja – kruche ciasteczka ze skwarkami.

Dla wielu takie połączenie może się wydawać szokujące, ale to znany, staropolski przysmak. Jego niebywałą zaletą jest to, że można go długo przechowywać. Takie ciasteczka mogą też być wspaniałym prezentem. Wystarczy delikatnie ułożyć je w ozdobnym pudełku czy puszce. A przygotowanie jest niezwykle łatwe.

Wystarczy dokładnie wyrobić 25 dkg skwarek, ½ kilograma mąki, 1/3 kostki masła, szklankę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 żółtka. Po wyrobieniu ciasto powinno przynajmniej pół godziny odpocząć w lodówce.

Teraz wystarczy je tylko przepuścić przez maszynkę, taką najzwyklejszą do mielenia mięsa, którą wyposażamy w nakładkę z foremką. W ten sposób ciasto zamienia się w karbowane ciasteczka.

Układamy je na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza około 10 minut aż staną się złociste i chrupiące.

I to wszystko Drodzy Państwo! Życzymy smacznego!