Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
2 żółtka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
Szczypta soli
Piana z dwóch białek
Garść drobno pokrojonego szczypiorku
Połącz żółtka, mąkę i mleko, dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodaj do masy. Odstaw na kilkanaście minut. Wsyp szczypiorek , wymieszaj i smaż.
Farsz ze szpinaku z serkiem topionym
masło
1 ząbek czosnku
4 garści szpinaku
1 serek topiony
W rondlu rozgrzej odrobinę masła, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmaż. Dodaj szpinak, gdy straci swoją objętość, wrzuć serek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Faszeruj naleśniki.
Makaron
2 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Szczypta soli
Odrobina oliwy
Przesiej mąkę, zrób zagłębienie, wbij jajka i „posiekaj” wszystko razem. Dodaj sól, oliwę i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Przykryj i zostaw na kilkanaście minut.
Rozwałkuj ciasto, pokrój na paski, a następnie na drobne paseczki. Zostaw do przeschnięcia.
Ugotuj w osolonej wodzie.
Pesto
Garść słonecznika
Garść pestek z dyni
Pęczek natki
Kilka gałązek tymianku
Kilka gałązek lubczyku
Oliwa
2 ząbki czosnku
Sok z cytryny
Cząber
Żółty ser
Sól
Podpraż ziarna na suchej patelni, wsyp do moździerza i rozdrobnij. Dodaj zioła i oliwę, dalej wszystko ucieraj. Dorzuć pozostałe składniki. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.
Podawaj z makaronem.