• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Naleśniki i makaron po polsku

12:11, 21.05.2014
Naleśniki i makaron po polsku Dziś propozycje mączne, naleśniki z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowym i makaron z polskim pesto.

Dziś propozycje mączne, naleśniki z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowym i makaron z polskim pesto.


Podziel się:   Więcej
 
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej

2 żółtka
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
Szczypta soli
Piana z dwóch białek
Garść drobno pokrojonego szczypiorku

Połącz żółtka, mąkę i mleko, dodaj szczyptę soli. Ubij białka, dodaj do masy. Odstaw na kilkanaście minut. Wsyp szczypiorek , wymieszaj i smaż.

Farsz ze szpinaku z serkiem topionym

masło
1 ząbek czosnku
4 garści szpinaku
1 serek topiony

W rondlu rozgrzej odrobinę masła, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie podsmaż. Dodaj szpinak, gdy straci swoją objętość, wrzuć serek i wszystko dokładnie wymieszaj.
Faszeruj naleśniki.
 
 
 
...
 
 
Makaron

2 szklanka mąki pszennej
2 jajka
Szczypta soli
Odrobina oliwy

Przesiej mąkę, zrób zagłębienie, wbij jajka i „posiekaj” wszystko razem. Dodaj sól, oliwę i zagniataj ciasto przez kilka minut, aż stanie się elastyczne. Przykryj i zostaw na kilkanaście minut.
Rozwałkuj ciasto, pokrój na paski, a następnie na drobne paseczki. Zostaw do przeschnięcia.
Ugotuj w osolonej wodzie.


Pesto

Garść słonecznika
Garść pestek z dyni
Pęczek natki
Kilka gałązek tymianku
Kilka gałązek lubczyku
Oliwa
2 ząbki czosnku
Sok z cytryny
Cząber
Żółty ser
Sól

Podpraż ziarna na suchej patelni, wsyp do moździerza i rozdrobnij. Dodaj zioła i oliwę, dalej wszystko ucieraj. Dorzuć pozostałe składniki. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą.
Podawaj z makaronem.