• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Tatar

11:42, 03.11.2009
Tatar Tatar z pewnością należy do potraw kontrowersyjnych. Jedni zajadają się nim ze smakiem, inni nie są w stanie nawet przełknąć myśli o zjedzeniu surowego mięsa. A szkoda, bo tatar z żółtkiem i cebulką daje nieporównywalne z niczym walory smakowe.

Tatar z pewnością należy do potraw kontrowersyjnych. Jedni zajadają się nim ze smakiem, inni nie są w stanie nawet przełknąć myśli o zjedzeniu surowego mięsa. A szkoda, bo tatar z żółtkiem i cebulką daje nieporównywalne z niczym walory smakowe.

Tatar
Tatar

Podziel się:   Więcej
Tatar zwykle przyrządza się z polędwicy końskiej lub wołowej i podaje na kilka sposobów. Klasyczny to tatar z żółtkiem umieszczonym w wydrążonym w kulce z mięsa zagłębieniu,  z dodatkami typu cebula czy ogórek. Sposób drugi polega na zmieszaniu tatara z ww. warzywami i podaniu na liściu sałaty. Smak potrawy poprawia dobra oliwa.

Wariacje na temat
 
Czym jest kuchnia bez eksperymentowania? Dla urozmaicenia smaku tatara często podaje się z różnymi, nieklasycznymi dodatkami jak sardynki, fileciki anchois czy kapary, lub też przygotowuje z zupełnie innego mięsa. Mięsa ryb. Do tego celu można wykorzystać łososia i podać go przyprawionego pieprzem, cebulą, skórką z cytryny i koperkiem (łosoś zawsze smakuje wyśmienicie w połączeniu z koperkiem), lub na przykład dorsza. Ta z ryb jest przepyszna z dodatkiem kaparów i cebuli. Nie zapominamy przy tym o dwóch czynnościach – dodaniu żółtek i schłodzeniu tatara zanim zabierzemy się za jego spożywanie. Tatar wyśmienicie smakuje także śledziowy. W takiej wariacji celują Szwedzi, którzy podają mielone filety z mintaja z posiekaną cebulą, czerwoną papryką i kiszonymi ogórkami. Bez żółtka. Norwegowie upodobali sobie tatar z dorsza.

Wegetariański smak

To, że nie je się mięsa, nie jest powodem do wyrzeczeń, a tylko rozwija kulinarną wyobraźnię. I tak wegetarianie żółtko zastąpili pieczonym czosnkiem i awokado, z których przygotowują mus. Rolę mięsa w tej wersji tatara grają zaś marchewka, fenkuł, oliwki, brokuły i fasolka podane ze świeżo startym imbirem. Całość, wymieszana i udekorowana posiekaną pietruszką, stanowi wyśmienitą smakową kompozycję.