• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Pasztet z dzika

09:24, 18.02.2009
Pasztet z dzika Pasztet z dzika

Pasztet z dzika

Pasztet z dzika
Pasztet z dzika

Podziel się:   Więcej
Image
• mięso z dzika, boczek, marchewkę i seler wkładamy do zimnej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, igły świerku, po gałązce rozmarynu i jałowca, po czym gotujemy pod przykryciem przez 1,5 do 2 godzin
2
• ugotowane mięso studzimy
Image
• na rozpuszczonym na patelni maśle, szklimy posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczoną wątróbkę drobiową i smażymy; odstawiamy do ostygnięcia
Image
• mięso z dzika, boczek, warzywa z gotowania, wątróbkę z cebulką oraz namoczoną w mleku bułkę mielimy w maszynce 3–4 razy
Image
• do zmielonej masy dodajemy 4 jajka, rozgniecione ziarna jałowca oraz sól i pieprz do smaku
Image
• dzielimy masę na dwie połowy – do jednej dodajemy posiekane suszone śliwki, do drugiej pokrojony w plasterki czosnek
Image
• wykładamy do 2 foremek, wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą
Image
• przekładamy formy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 45 minut do godziny
Image
• kiedy pasztety wystygną, wyjmujemy je z form, kroimy w plastry i podajemy z dodatkami
Image
Dobre rady:

• dziczyznę przed ugotowaniem na pasztet dobrze jest zamarynować w ziołach, soli, pieprzu i surowych warzywach, by mięso skruszało – będzie wtedy bardziej aromatyczne
• czasami warto zamarynować mięso na 24 godziny w czerwonym wytrawnym winie