Strona główna » Styl życia » kuchnia » Kuchnia z Okrasą

wideo

widok: opisy | miniaturki
sortuj: rosnąco | malejąco

Kuchnia z Okrasą - Z Mickiewiczem w Wielkopolsce

image W tym odcinku Karol Okrasa odwiedza pana Marka Pinkowskiego w Cichowie, zajmującego się na co dzień tresurą zwierząt na potrzeby filmu i nie tylko. Po zakończeniu zdjęć do filmu "Pan Tadeusz" w reżyserii Andrzeja Wajdy, pan Marek przeniósł dekoracje z planu właśnie do Cichowa, gdzie ponownie zostały złożone i przystosowane »  

Kuchnia z Okrasą - Zdrowa maślanka

image Program rozpoczyna wizyta Karola Okrasy w mleczarni w Mrągowie. Sprawdza, jak powstaje maślanka. Następnie wraz gościem, którym jest dr n. med. Małgorzata Kozłowska - Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, przygotowują dwie potrawy: roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli oraz pieczony krem »  

Kuchnia z Okrasą - Na stołach w Racocie

Image Tym razem Karol Okrasa w ramach swojej podróży kulinarnej przez Wielkopolskę odwiedza dawny pałac Jabłonowskich i stadninę koni w Racocie. W dawnej wozowni, obok historycznego powozu, którym Ignacy Jan Paderewski wjeżdżał w 1918 roku do Poznania, Karol wraz ze swym pierwszym gościem, panem Andrzejem Kuźmińskim, przygotują pierwsze danie - typowo »  

Kuchnia z Okrasą - Kuchnia mlekiem płynąca

ImageMleko być podstawą wielu doskonałych dań. Szczególnie, kiedy zestawimy je z zaskakującymi składnikami. Tradycyjna zupa mleczna idzie do lamusa, proponujemy bardziej wyrafinowane potrawy z białym płynem w roli głównej. »  

Kuchnia z Okrasą - Wielkopolskie gotowanie

imageWielkopolska ziemniakiem stoi. Ziemniaki, tudzież kartofle lub pyrki są dominującym składnikiem w kuchni tego regionu. Ich panowanie rozpoczęło się w XIX w. i mimo upływu stu lat cieszą się nadal popularnością. »  

Kuchnia z Okrasą - W ostoi tradycji kulinarnej

image Program rozpoczyna wizyta na międzynarodowej konferencji poświęconej zachowaniu dziedzictwa kulinarnego, a organizowanej pod patronatem polskiego i francuskiego Ministerstwa Rolnictwa. Następnie Karol Okrasa udaje się do miejscowości Kiermusy na Podlasiu, gdzie znajduje się ostoja żubra, i gdzie kultywuje się kulinarne tradycje. Razem z kuchmistrzem, panem Krzysztofem Sawickim, przygotują dwie staropolskie potrawy »  

Kuchnia z Okrasą - Podlaska mleczna droga

ImageTradycyjne podlaskie pyzy na bazie mleka i jego przetworów. Zanim biały płyn trafi na nasze stoły, przechodzi długą drogę... W menu: racuchy ze śliwkami i kefirem oraz pyzy ziemniaczane z sosem śmietanowo-pieczarkowym. »  

Kuchnia z Okrasą - Tradycja ze szczyptą eksperymentu

image W tym odcinku Karol Okrasa zaprosił do swojej kuchni profesora Jerzego Borowskiego, kierownika Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie. Pan profesor jest również wybitnym znawcą polskiej tradycji kulinarnej. Jednym z elementów jego działalności jest dbałość o zachowanie polskiego dziedzictwa kulinarnego i tradycyjnych przepisów, dostosowanych jednak do współczesnych »