Strona główna » Styl życia » kuchnia » Kuchnia z Okrasą

wideoprzepisy

widok: opisy | miniaturki
sortuj: rosnąco | malejąco

Kuchnia z Okrasą - Zupa z karpia

image Składniki:•    1  karp świeży•    2 marchewki•    1 por•    1 pietruszki korzeniowej•     2 liście laurowe•     2 ziarna ziela angielskiego•     2  łyżki masła•     2 łyżki  mąki pszennej•    30 ml octu•    100 ml słodkiej śmietanki•     2  łyżki posiekanej natki pietruszki•    sól, pieprzSposób przygotowania:•    świeżego karpia filetujemy, filety kroimy »  

Kuchnia z Okrasą - Pieczony krem kawowy z maślanki z gruszkami i sosem z malin

obrazek Składniki:•    500 ml  maślanki•    6 żółtek•    4 łyżki cukru•    1 laska wanilii•    2 łyżki orzechów pistacjowych•     1 gruszka•    200 g mrożonych malinSposób przygotowania:•    6 żółtek wybijamy do miski, dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy wszystko trzepaczką na jasną, gęstą masę•    400 ml maślanki mieszamy z kawą rozpuszczalna i dodajemy do »  

Kuchnia z Okrasą - Roladki z kurczaka z szynką i szpinakiem z sosem z maślanki i gorgonzoli

obrazek Składniki:•    2 piersi z kurczaka•    2  plastrów szynki  dojrzewającej•    200 g liści młodego szpinaku•    10  gałązek świeżego tymianku•    100 g dyni•     1 łyżka miodu•     1 łyżka octu winnego•    200 ml maślanki•    100 sera gorgonzoli•    sól, pieprz, oliwaSposób przygotowania:•    piersi kurczaka tniemy na pół, ale nie do końca, wycinając »  

Kuchnia z Okrasą - Kotlet Wilhelma Orańskiego

image Składniki:•    150 g schabu wieprzowego•    60 g pasztetu z dzika•    2 łyżki mąki pszennej•    1 rozmącone jajo•    4 łyżki bułki tartej•    50 g masła•    1 łyżeczka miodu•     2  gałązki świeżego rozmarynu•    250 ml czerwonego wina•    150 g winogron•    50 ml sosu od pieczeni•    sól, pieprz, olej do smażeniaSposób przygotowania:•   »  

Kuchnia z Okrasą - Zupa „ślepe ryby”

image Składniki:•    2 marchewki•    1 pietruszki korzeniowej•    1  pora•    100 g selera•    400 g  ziemniaków•    1 łyżeczka suszonego majeranku•    4  ziela angielskiego•    4  liści laurowych•    50 ml kwaśnej śmietany•    2 łyżki  posiekanej natki pietruszki•    sól, pieprzSposób przygotowania:•    marchewkę, pietruszkę, seler i por kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w kostkę dużą•    przekładamy »  

Kuchnia z Okrasą - Galaretka z mleka i selera

image Składniki:•    1 seler korzeniowy•    2 pietruszki korzeniowe•    1,5 l mleka•    1 laska wanilii•    100 g herbatników•    30 g żelatyny•    1 łyżka posiekanego imbiru•    4 łyżki cukru•    1 pomarańcza•    1 cytryna•     250 g mrożonych czarnych porzeczek•    kakao do posypania talerzaSposób przygotowania:•    seler korzeniowy i pietruszkę kroimy w drobna kostkę, wrzucamy »  

Kuchnia z Okrasą - Kremowa zupa kalafiorowa z mlekiem

image Składniki:•    4 łyżki orzechów laskowych•    200 g surowych ziemniaków•    1 kalafior•    150 g wędzonej piersi kurczaka•    1 l mleka•    1 łyżka masła•    5 łyżek mleka kokosowego•    2 łyżki posiekanej świeżej kolendry•    sól, pieprzSposób przygotowania:•    orzechy laskowe wysypujemy na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 10-15 minut; przekładamy »  

Kuchnia z Okrasą - Wielkopolski ser smażony

im Składniki:•    500 g sera twarogowego uleżałego•    2 łyżki masła•    2 jaja•    ½ łyżeczki sody•    1 łyżeczka posiekanego koperku•    8  ugotowanych ziemniaków w mundurkach•    sól, pieprzSposób przygotowania:•    dobry ser twarogowy - najlepiej prawdziwy wiejski - odstawiamy przykryty lnianą ściereczką na 2 dni w ciepłe miejsce, aż zrobi się na nim żółty »