Boeuf Stroganow

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:
•     400 g polędwicy wołowej
•    5 ząbków czosnku
•    150 g pieczarek
•    100 g obgotowanych serc drobiowych
•    200 g suchego ryżu
•    3 ogórki kiszone
•    ½ czerwonej papryki
•    100 g młodej kapusty
•    2 cebule dymki ze szczypiorem
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    2 łyżki masła
•    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
•    150 ml słodkiej śmietanki 30%
•    100 ml kwaśnej śmietany
•    sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

•    polędwicę wołową kroimy w paseczki, marynujemy w rozgniecionym czosnku, pieprzu i oliwie; odstawiamy.
•    w naczyniu rozgrzewamy oliwę, dorzucamy suchy ryż, podsmażamy, doprawiamy solą, pieprzem, 2 ząbkami czosnku, gałązkami świeżego majeranku; zalewamy wodą ponad powierzchnię i gotujemy, aż ryż wchłonie cały płyn.; przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70ºC na 15 – 20 minut.
•    ugotowane serca drobiowe marynujemy w posiekanym szczypiorze, soli, pieprzu i oliwie.
•    na rozgrzanej patelni z oliwą przesmażamy polędwicę na złoty kolor, przekładamy do miski; na tej samej patelni smażymy pieczarki pokrojone w tzw. czosnek, doprawiając solą, pieprzem, masłem i odrobiną wody; przekładamy do mięsa.
•    na patelnię wrzucamy cebule pokrojone w cząstki, paprykę pokrojoną w paski, po czym wszystko przesmażamy; dodajemy ogórki pokrojone w cienkie paseczki,  ponownie przesmażamy i przekładamy do miski z mięsem i pieczarkami.
•    na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy, dodajemy odrobinę wody, rozprowadzamy i zalewamy słodką śmietanką; gotujemy, a następnie wkładamy mięso z warzywami; dusimy wszystko chwilę, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
•    zaprawiamy sos kwaśną śmietaną, mieszamy; na wierzchu układamy zamarynowane w szczypiorze serca drobiowe i młodą kapustę pokrojoną w grube paski; przykrywamy i dusimy 2-3 minuty.
•    uparowany ryż z piekarnika nakładamy na talerze, na to układamy mięso z warzywami; polewamy sosem, dekorujemy listkami majeranku i szczypiorem.


Dobre rady:
•    klasyczny przepis na „Boeuf Stroganow” robimy podobnie, lecz bez dodatku warzyw i serc drobiowych, ewentualnie tylko z cebulą i pieczarkami.