Kiszeniaki, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z sosem grzybowym

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc


Składniki:

•    1 główka kiszonej w całości kapusty
•    300 g ugotowanej kaszy jęczmiennej
•    200 g mielonego mięsa wieprzowego
•    150 g upieczonej karkówki wieprzowej
•    100 g masła
•    250 g rozmrożonych prawdziwków
•    2 cebule
•    3 łyżki podsmażonych skwarek z cebulą
•    250 ml wywaru z suszonych grzybów
•    2 łyżki mąki pszennej
•    5-6 plastrów szynki
•    1 czerwona papryka
•    sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

•    kiszoną główkę kapusty gotujemy i odstawiamy na bok, aby ostygła
•    farsz do kiszeniaków: w misce mieszamy ugotowaną kaszę jęczmienną, surowe zmielone mięso wieprzowe, upieczoną karkówkę pokrojoną w kostkę i podsmażone na maśle z cebulą prawdziwki (około 1/3 ilości); doprawiamy solą i pieprzem
•    z ugotowanej kiszonej kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy liście, następnie wycinamy zgrubiałe części i zawijamy w liście uprzednio przygotowany farsz
•    sos grzybowy: na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy resztę prawdziwków pokrojonych w duże kawałki, podsmażamy; całość zalewamy wywarem z suszonych grzybów (wraz z pokrojonymi w kostkę suszonymi grzybami); gotujemy
•    rozpuszczamy w naczyniu masło, dosypujemy mąkę pszenną i przygotowujemy zasmażkę, którą następnie dodajemy do sosu; rozprowadzamy ją tak, aby nie utworzyły się grudki; sos jest teraz odpowiednio zagęszczony
•    w naczyniu żaroodpornym układamy kiszeniaki, czyli gołąbki, i podlewamy częścią sosu; przykrywamy kieszeniaki pokrojoną w paseczki papryką i plastrami szynki, zalewamy resztą sosu, a następnie pieczemy 2-3 godziny w piekarniku nagrzanym do 160ºC  
•    wyjmujemy kiszeniaki z pieca i wykładamy na talerze; polewamy sosem grzybowym, dekorujemy plastrami szynki i upieczona papryką

Dobre rady:
•    do farszu możemy dodać łyżeczkę posiekanego kminu rzymskiego, wtedy będzie miał bardziej orientalny smak