Królik duszony w marchewce

 
 
 
...
 
 
zamknij [x]

Wiadomość została wysłana.

 
  • *
  • *
  •  
  • Pola oznaczone * są wymagane.
Masz kłopoty z odtwarzaniem?
Pomoc

Składniki:
•    1 tuszka królika
•    4 szt.  ząbków czosnku
•    1 pęczek świeżego majeranku
•    250 młodej  marchewki
•    2 szt. pietruszki korzeniowej
•    4 szt.  młode cebule
•    200 g czerwonej soczewicy
•    1 pęczek botwinki
•    5 łyżek masła
•    2 łyżeczki kwaśnej, gęstej śmietany
•    sól, pieprz, oliwa

Sposób przygotowania:

•    tuszkę królika dzielimy na porcje, posypujemy solą i pieprzem, przekładamy do naczynia i marynujemy w posiekanych majeranku i czosnku oraz oliwie; odstawiamy na 1-2 godziny
•    zamarynowanego królika obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor
•    w naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim do zeszklenia młode cebule pokrojone w ćwiartki
•    kroimy w plasterki marchewki i pietruszki, dodajemy do cebuli; podsmażamy, podlewamy wodą, a następnie dusimy, doprawiając solą, pieprzem i gałązkami świeżego majeranku
•    do uduszonych warzyw przekładamy podsmażone mięso z królika, patelnię zalewamy odrobiną wody, podsmażamy,  aby  „zebrać” smak, i przelewamy do naczynia, w którym są królik i warzywa; całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC na 30-45 minut
•    czerwoną soczewicę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy kilka minut; dodajemy masło, posiekane czosnek, majeranek i pędy botwinki; dusimy; doprawiamy solą, pieprzem i kwaśną śmietaną
•    na talerze wykładamy soczewicę z botwiną, na to kawałki królika z duszonymi warzywami, które następnie polewamy sosem od pieczenia; dekorujemy potrawę listkami majeranku

Dobre rady:

•    przepis na syrop z kwiatów dzikiego bzu według Leszka Horwatha: z 1 kg cukru i 4 litrów wody gotujemy syrop, studzimy, dodajemy 30 - 40 baldachów (kwiatostanów) dzikiego bzu oraz sok i skórkę z ośmiu cytryn. Tak trzymamy dwie doby, po czym zlewamy przez sitko do butelek. Podajemy zmieszany z naparem ze świeżych liści mięty i melisy. Syrop jest doskonały na serce i przeziębienia.