• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Bawarska zupa piwna z grzankami na maśle

18:49, 15.11.2013
Bawarska zupa piwna z grzankami na maśle

 
 

Podziel się:   Więcej
Przepis pochodzi z odc. 144 „Niemcy – Oktoberfest”.

2 l rosołu wołowego
4 kromki kminkowego chleba
500 ml jasnego piwa
2 łyżki masła
2 łyżki masła klarowanego
3 cebule

Kromki chleba przekroić na pół, zalać piwem. Na patelni rozgrzać masło i 1 łyżkę masła klarowanego, zazłocić na nich pokrojoną w talarki cebulę.
Łyżką cedzakową zdjąć cebulę z patelni i włożyć do rosołu, gotować ok. 10 min. Do pozostałego na patelni masła dołożyć resztę masła klarowanego i usmażyć na złoty kolor namoczone w piwie kromki chleba.
Zupę przelać na talerze i podawać z piwnymi grzankami.
 
 
 
...