• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem

10:47, 24.09.2009
Kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem

Fot. TVP
Fot. TVP

Podziel się:   Więcej

Gnocchi di Sauris con kummel e speck - Kluseczki gnocchi z Sauris z kminkiem i szpekiem


Składniki:
ok. 300 g mąki
2 jajka
4-5 dużych ziemniaków
2-3 łyżeczki kminku
150 ml słodkiej śmietanki
100 g szpecku (dojrzewającej wędzonej szynki lub boczku)
1 łyżka masła
kilka łyżek świeżo startego parmezanu
sól
pieprz

Przepis:
Ugotowane ziemniaki rozgnieść na puree, dosypać mąkę, wbić jajka i drobno posiekany kminek. Wyrobić dość twarde ciasto, w razie potrzeby dosypując nieco mąki.  Ciasto przełożyć na oprószoną mąką deskę, odcinać z niego kawałki, formować z nich wałki i odcinać kluski wielkości i kształtu kopytek. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia, odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i zezłocić na nim szpek. Następnie wlać na patelnię słodka śmietankę, posolić i popieprzyć. Gotować do zgęstnienia sosu. Kluski przełożyć na patelnię z sosem, ew. podgrzać, wymieszać, podawać posypane startym parmezanem.