• Wyślij znajomemu
    zamknij [x]

    Wiadomość została wysłana.

     
    • *
    • *
    •  
    • Pola oznaczone * są wymagane.
  • Wersja do druku
  • -AA+A

Naleśniki panierowane po braszowsku

22:01, 16.11.2012
Naleśniki panierowane po braszowsku

 
 

Podziel się:   Więcej
Przepis pochodzi z odc. 121 „Wokół Braszowa”.

Ciasto na naleśniki:
300 g mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
0,5 l wody
sól

W misce wymieszać dokładnie makę, roztrzepane jajko, olej, sól i wodę tak aby powstało gładkie ciasto na naleśniki o dość luźnej konsystencji. Patelnię natłuścić olejem i smażyć kolejno naleśniki z obu stron. Odkładać na płaski talerz odwrócony dnem do góry.

Farsz: 300 g wieprzowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
200 g pieczarek
1 jajko
pęczek pietruszki
sól
pieprz

Sos:
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
sól
pieprz

Pomidory obrać ze skórki, włożyć do rondla, dodać posiekaną cebulę i czosnek, wlać wino, gotować, gotować ok. 30 min., zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem

Na patelni rozgrzać olej dodać posiekaną drobno cebulę, gdy się zezłoci dołożyć pokrojoną w kostkę wieprzowinę. Wymieszać i dodać pokrojone pieczarki. Przesmażone na patelni składniki ostudzić i przesiekać bardzo drobno lub zmielić przez maszynkę. Masę posolić, popieprzyć dodać całe jajko i posiekaną pietruszkę, dobrze wymieszać. Gotowym farszem nadziewać naleśniki i zwinąć je tak aby można je było jeszcze opanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Opanierowane usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem na złoto z obu stron. Podawać z sosem pomidorowo- czosnkowym.
 
 
 
...